Volwassenenonderwijs luidt alarmbel

De Antwerpse school SCVO Sité, een van de grootste centra waar anderstaligen Nederlands leren, luidt in een open brief de alarmbel over een ontwerpdecreet dat deze week in het Vlaams Parlement voorligt. Door dat nieuw decreet dreigen cursisten meer te betalen of in inburgering te moeten stappen.

Belga

Met het decreet wil de minister van Onderwijs, Frank Vandenbroucke (sp.a), het volwassenenonderwijs hervormen. Volgens Sité zal dat decreet in de sector op organisatorisch en sociaal vlak een ravage aanrichten. Het inschrijvingsgeld wordt drastisch verhoogd voor een aanzienlijk deel van de cursisten.

Uit een bevraging bij de cursisten blijkt dat 35 procent van hen alleen ontsnapt aan het verhoogde inschrijvingsgeld als ze een inburgeringstraject volgen, terwijl een op de vijf sowieso meer betaalt, zo luidt het bij Sité.

Om te ontsnappen aan de prijsverhoging worden duizenden cursisten gedwongen een inburgeringscontract af te sluiten. Door een cursus Nederlands te koppelen aan het inburgeringstraject, creëert het nieuwe decreet een permanente overheidscontrole.

"Allerhande instanties dreigen cursisten te bestraffen op basis van hun aanwezigheid in de cursus Nederlands. Daardoor wordt de leerkracht ongewild een instrument van repressieve maatregelen die niets met zijn pedagogische opdracht te maken hebben. Dat is onaanvaardbaar", aldus de open brief.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio