Jeugd eist werk en veilig verkeer

Voor jonge kiezers tussen 18 en 21 jaar zijn werkgelegenheid en verkeersveiligheid de belangrijkste thema's bij de federale verkiezingen van zondag. Dat blijkt uit een exclusieve enquête van bureau Compagnie in opdracht van Het Belang van Limburg en Gazet van Antwerpen bij 500 jongeren tussen 18 en 21 jaar.

Belga

Liefst 53% van de jongeren kende werkloosheid en -gelegenheid een score van 8 tot 10 punten toe op een schaal van 0 tot 10. Voor 33% anderen is dit thema 6 tot 7 punten waard. Veilig verkeer scoort met respectievelijk 51 en 31% bijna even hoog. Het milieu komt op de derde plaats: 42% van de jonge kiezers geeft dat thema 8 tot 10 punten.

De pensioenleeftijd leeft maar matig onder jongeren: 39% ligt er niet of nauwelijks wakker van. Toch vindt nog 29% van de 18- tot 21-jarigen dit een zeer belangrijk thema. Dat kan niet worden gezegd van de staatshervorming, die van slechts 18% een hoge score krijgt.

Opmerkelijk is dat jongeren in hoge mate zelf hun keuzes maken. De traditie dat politieke voorkeuren werden overgedragen van de ene generatie op de andere, is duidelijk voorbij.

Lees alles over deze exclusieve enquête in de subrubriek '

' op onze verkiezingswebsite.

Nu in het nieuws