Groot Debat werd geen boksmatch

Het Groot Debat tussen Guy Verhofstadt, Yves Leterme en Johan Vande Lanotte gisteren op de VRT, verliep minder bitsig, beschaafder dan verleden week op VTM. Minder persoonlijke aanvallen, meer inhoudelijke discussie.

bsouffreau

BR>

Opvallend was de erg assertieve houding van Johan Vande Lanotte.

Het eerste thema dat werd aangesneden was lasten(verlaging). Yves Leterme verweet paars II dat de doorgevoerde verlagingen werden teruggenomen via verhogingen elders. Hij pleitte voor een fiscale stop. Voor Guy Verhofstadt en Johan Vande Lanotte staat het vast dat er wél een globale daling is.

Leterme vroeg een crisismanagement voor Financiën. Hij vond een bondgenoot in Vande Lanotte. De sp.a wil 1 miljard euro meer belastingen ophalen door een betere inning. Verhofstadt had het over de plaag van de 'ingewikkeldheid'. Hij wil de belastingaangifte afschaffen voor gepensioneerden. Qua lastenverlaging voor bedrijven stond Vande Lanotte alleen. Open Vld en CD&V willen verder die weg bewandelen, de sp.a gelooft meer in de opleiding van mensen.


Wie is volgens u de grote winnaar van het tv-debat op Eén?
Yves Leterme (CD&V N-VA)
662
(34.57%)
Johan Vande Lanotte (sp.a Spirit)
921
(48.09%)
Guy Verhofstadt (Open VLD)
332
(17.34%)

Justitie

In de tweede ronde riep Yves Leterme op tot een pact "over de partijen heen" ter verbetering van Justitie, zoals gebeurd is voor de politie. Zijn gesprekspartners gingen akkoord, al betwist Vande Lanotte dat het vertrouwen van de mensen in Justitie is gedaald. Verhofstadt legde er vooral de nadruk op dat er nu meer gestraft wordt en meer straffen worden uitgevoerd dan vroeger.

Kernenergie

Over de vraag of er al dan niet een kernstop komt, ontstond een heftige discussie. Sp.a houdt er aan vast, CD&V wil de stekker van de bestaande kerncentrales niet uittrekken, maar er moeten er geen nieuwe bijkomen. Verhofstadt bewandelde zijn gekend pad van 'propere' kerncentrales van de vierde generatie.

Duels

Buiten het debat met drie, waren er ook drie onderlinge duels. Tussen Verhofstadt en Vande Lanotte ging het over de ethische dossiers. Beiden willen die in de toekomst overlaten aan het parlement. Dat is geen regeringszaak. De partijen moeten hun vrijheid behouden.

Vande Lanotte verweet Leterme een onbetaalbaar verkiezingsprogramma, tussen de 11 en de 15 miljard euro. Leterme hield het bij 8 miljard. Leterme stelde aan Verhofstadt de vraag waarom er 350.000 nieuwe Belgen zijn bijgekomen zonder inburgeringsplicht. Volgens de premier zullen er in de toekomst inderdaad voorwaarden komen.

Verhofstadt viel Leterme aan op uitspraken van Pieter De Crem die meer risicovolle missies vraagt voor het Belgisch leger.

PG
Nu in het nieuws