Verkiezingsbarometer en het hoofddoekendebat

In deze rubriek volgen we op de voet de campagne van Guy Verhofstadt, Yves Leterme en Johan Vande Lanotte, de drie Vlaamse kandidaten voor het premierschap. Hoe proberen zij kiezers te winnen? Hoe reageren zij op elkaar? Waar hebben ze gescoord? Waar hebben ze kansen laten liggen of geblunderd? Kortom: een barometer die de golven van de verkiezingscampagne op de voet volgt, gefocust op de kanseliersstrijd, het gevecht om de Wetstraat 16.

bsouffreau
Yves Leterme: in de sacoche

"Wie gelooft die mensen nog?" Die zat. Het wordt waarschijnlijk het belangrijkste zinnetje uit de verkiezingscampagne 2007. CD&V en Leterme zitten op rozen. Er is een echt accident nodig om de zaken nog te keren. Of té veel zelfvertrouwen. Het oude, arrogante CVP-lachje is nooit ver weg. Bij de bookmakers is Leterme torenhoog favoriet. Met een euro inzet kun je amper 1,50 euro verdienen. Uit de GvA-peiling blijkt trouwens - tot veler verrassing - dat Leterme ook zeer populair is bij de nieuwe kiezers van 18 tot 21 jaar.

Hoe komt dat? CD&V en Yves Leterme zijn erin geslaagd om hét campagnethema bij uitstek te bepalen: geloofwaardigheid. Guy Verhofstadt mag hemel en aarde bewegen om aan te tonen dat het paarse glas 'half vol' is, een meerderheid gelooft Leterme die stelt dat het glas 'half leeg' is. Zeer merkwaardig is trouwens ook dat gedoodverfde thema's als de opwarming van de aarde, werk of migranten nauwelijks spelen. Conclusie: Leterme blijft op koers, het is in de

sacoche

.

Guy Verhofstadt: kan hij nog?

De gokkers bij unibet.com schrijven Guy Verhofstadt nog niet helemaal af. Een week geleden stond hij nog 8 tegen 1. Zondag kon je met één euro inzet nog maar 4 euro verdienen. Tussen haakjes: de echte gokkers moeten bij Jean-Marie Dedecker zijn: 1.000 tegen 1.

Is Guy Verhofstadt aan een comeback bezig? Niet echt. Het slechte tv-debat op VTM hangt als een molensteen om zijn nek. Bijna alle waarnemers gaven Leterme flink gewonnen in deze boksmatch. Het was Karel De Gucht die nadien puin moest ruimen. Hij was vorige week niet van het scherm weg te branden. En hij deed het goed, zeer goed. Onverstoorbaar, vol zelfvertrouwen, verbaal sterk, zette hij alle tegenstanders in de hoek. Als er iemand is die de voorbije dagen voor de Open Vld en voor Verhofstadt stemmen heeft teruggewonnen, dan is het De Gucht. Maar de globale conclusie blijft wel dat de uittredende premier geen al te beste week achter de rug heeft.

Johan Vande Lanotte: ruzie in de familie

Johan Vande Lanotte wordt door veel professionele waarnemers een serieuze kans toegedicht om de volgende premier te worden. Bij de gokkers is het krek andersom. Volgens hen maakte Vande Lanotte de minste kans van 'de drie'. Hij staat 7,5 tegen 1. Een week geleden was er met hem nog een euro minder te verdienen.

Feit is dat Vande Lanotte geen gemakkelijke week achter de rug is. Hij doet alles om buiten het moddergevecht tussen Verhofstadt en Leterme te blijven, - al viel hij zondag even uit de toon op de meeting Gent - om rust en kalmte en degelijkheid uit te stralen, en dan komt daar plots een polemiek over het dragen van hoofddoeken uit de lucht vallen, een delicate discussie die de partij intern verscheurt. Conclusie: de nieuwe schandalen bij de PS, het archislechte tv-optreden van Christine Van Broeckhoven én de familieruzie over hoofddoeken hebben het imago van Vande Lanotte geen goed gedaan.

Paul GEUDENS
Nu in het nieuws