STANDPUNT: Kiesdrempel voorlopig te hoog voor Verstrepen

We zetten de laatste rechte lijn in naar 10 juni. Deze week serveren we u zes lijsttrekkers in de provincie Antwerpen. Ze komen op in een kieskring waar 24 zetels, het hoogste aantal zitjes in een kieskring voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers, te verdienen vallen. Dit maakt de kieskring Antwerpen in ieder geval belangrijk.

bsouffreau

BR>

We zien in vergelijking met de federale verkiezingen van vier jaar geleden enkele bekende gezichten. Zowel Bart Somers (Open Vld), Gerolf Annemans (VB) als Inge Vervotte (CD&V/N-VA) waren in 2003 al van dienst als lijsttrekker. Voor Vervotte was het haar eerste stap in de politiek. Ze kroonde zich meteen tot meest populaire politicus in Antwerpen. Naast deze drie zien we ook drie nieuwe(re) gezichten met Christine Van Broeckhoven (sp.a-spirit), Meyrem Almaci (Groen!) en Jürgen Verstrepen (LDD). Ook Dirk Van Duppen (PVDA+) is een nieuwkomer.

Vijf van hen zaten zondag bij de regionale tv-zender ATV voor een lijsttrekkersdebat. Dat gesprek verliep alvast zonder Jürgen Verstrepen van Lijst Dedecker. Hij mort dat zijn partij vooral in de audiovisuele media weinig of niet aan bod komt.

Met nog een week te gaan, moet Verstrepen hard werken aan de bekendheid van zijn nieuwe partij. De opiniepeilingen bieden geen helpende hand want de resultaten blijven ver onder de kiesdrempel van vijf procent. De LDD-lijsttrekker troost zich met de gedachte dat op het veld de sfeer totaal anders is dan de polls laten uitschijnen. Een grote kieskring als de provincie Antwerpen draagt zeker niet bij tot het snel verwerven van naambekendheid. Het is voor niemand eenvoudig om de hele provincie te bestrijken tijdens de campagne. Niet voor de grote partijen en zeker niet voor de kleinere partijen die dus heel bewust keuzes moeten maken. Verstrepen zoekt als mediaman bijvoorbeeld Second Life op. Hij weerspiegelt zich aan de Franse presidentskandidaten die de nieuwe media goed gebruikten. In Vlaanderen blijft het allemaal vrij conservatief. De campagne wordt vooralsnog niet gevoerd via het web.

De kiesdrempel stuurt de reputatie van Antwerpen als politiek laboratorium bij. ROSSEM slaagde er begin jaren negentig als enige in om meteen boven 5% te scoren. De Volksunie, het Vlaams Blok of Agalev zetten via Antwerpen de eerste stap in het parlement maar maakten een groeiproces door. Nieuwe partijen moeten nu onmiddellijk stevig scoren als ze een mandaat willen afdwingen.

Verstrepen en zijn team wachten een zware week waarin ze zowat 60.000 Antwerpenaars moeten proberen te overtuigen. Zonder hem zou het voor de Lijst Dedecker in ieder geval een onmogelijke zaak zijn om boven de drempel te klimmen. Nu is hij - en in iets mindere mate Mimount Bousakla - de enige die wat ruimere bekendheid geniet. Zowel in Antwerpen als in de regio Lier ligt er een kans voor LDD die vooral mikt op kiezers van Open VLD en VB. De vraag blijft of Verstrepen zijn kiezers als VB'er kan overtuigen om mee de stap te zetten. Hij zit meer op zijn plaats bij LDD dan bij VB, maar dat betekent niet dat de kiezers automatisch zijn gevolgd.

Kurt TUERLINCKX

U kunt reageren op dit Standpunt op

van

Gazet van Antwerpen

.

Nu in het nieuws