JURGEN VERSTREPEN: 'Ik kan weer mezelf zijn'

Lier, vrijdagnamiddag. In het Elzenhof van Betty-van-Big-Brother staan de Antwerpse toppers van Lijst Dedecker (LDD) wat mistroostig naar de plensbuien op de Grote Markt te kijken. Hun campagne-actie is verzopen. Jammer, want de peilingen zijn vastgelopen op twee procent en LDD heeft acuut extra stemmen nodig om de kiesdrempel van vijf procent te halen. Er is dus werk aan de winkel voor Mimount Bousakla, Lieve Van Ermen en lijsttrekker Jurgen Verstrepen. "Struikel niet over de drempel, hé Jurgen", zegt een caféklant gevat. De Antwerpse LDD-kopman lacht. Zou hij nog geen spijt hebben van zijn vertrek bij Vlaams Belang?

bsouffreau

"Nee", zegt Verstrepen. "Het was een opluchting om niet meer elke dag naar Brussel te moeten rijden met de vraag hoeveel messen ik nu weer in mijn rug zou krijgen. Het wordt steeds duidelijker dat Vlaams Belang weer Vlaams Blok is geworden. Filip Dewinter heeft geprobeerd om de tanker te keren en de partij te verruimen, maar na de verkiezingen van 8 oktober zijn de machtsverhoudingen in het VB gekanteld. De harde lijn is terug en Dewinter legt zich daarbij neer. Het VB wilde mij pamperen met een postje en geld, maar ik laat me niet omkopen. Dit was niet langer mijn strijd, nu kan ik tenminste weer mezelf zijn. Sinds mijn vertrek ligt Dewinter nog meer onder vuur.

Wie trekt er nu bij het VB aan de touwtjes?

Marie-Rose Morel heeft in het hoofdkwartier haar kantoor naast dat van voorzitter Frank Vanhecke. Die twee zijn uit op macht, het maakt hun niet uit hoe. Vanhecke heeft de pincode van alle partijrekeningen, Morel gedraagt zich als

Madame de Pompadour

. In het bestuur komt het Antwerpse trio Filip Dewinter, Gerolf Annemans en Anke Van dermeersch in de verdrukking. Zij staan in de weg. Het VB is geen revolutionaire partij meer, alles draait nu om de postjes en de centen. Tot zondag zijn de gelederen gesloten, daarna barst de interne machtsstrijd weer los. Kijk, zo werkt dat bij het VB.

(Toont een aantal sms'jes die hij heeft bewaard: 'Ze willen je kop', 'Het hek is van de dam', 'Er zal de komende dagen veel gespind worden, ook door mij' en meer van die strekking.)

Wij horen dat u bent opgestapt omdat het VB de geldkraan voor uw mediaprojecten had dichtgedraaid.

Ik lever nog steeds diensten aan het VB, de filmpjes op de website van Dewinter draaien op mijn server. Na mijn vertrek heb ik gevraagd of ik mijn activiteiten moest stopzetten, maar er komt geen antwoord. Ach, ik heb enkele jaren geprobeerd om de koers van die tanker te keren in de richting van een liberaal-democratisch Vlaams front. Ik vond het zonde van al die verloren stemmen achter het cordon sanitaire.

En daarom sprokkelt u nu opnieuw verloren stemmen voor LDD?

Op langere termijn zijn dat geen verloren stemmen. Kijk naar N-VA, Spirit en Vlott: die leveren ook meerwaarde, bij verkiezingen telt elk procentje. En de LDD-stemmen worden niet geblokkeerd door een cordon. Iedereen praat met ons en wij hebben mandatarissen op alle bestuursniveaus. Wij zijn heus geen politieke knikkerclub. Open Vld schuift naar links, het VB naar rechts. Zo wordt LDD een echt rechts-liberaal alternatief. Vlaanderen heeft recht op zo'n partij, en ik wil graag mee de fundamenten leggen. De kiezer moet nu bepalen of hij in de toekomst een situatie wil met het VB tegen de rest.

Waarom moet de kiezer op LDD stemmen, wat is uw 'unique selling proposition'?

(denkt na)

Wij zijn realisten. Alle andere partijen zitten vast in vakbonden en structuren. Onze ideeën zijn vrij: een vlaktaks, minder betutteling door de overheid, een hogere ondernemingsgraad door meer fiscale zuurstof, een hard maar niet-racistisch optreden tegen de samenlevingsproblemen. Wij staan voor een degelijke rechtse politiek en we bewijzen het. Het VB zou Mimount nooit op zijn lijst hebben gezet.

In welke mate is LDD de dictatuur van Jean-Marie Dedecker?

Het bestuur van LDD is zeer democratisch en wordt voortgestuwd door de dynamiek van onze leden. Hoeveel dat er zijn? Ik weet het niet, een paar duizend. Wij hebben geen regionale kantoren, we zijn elektronisch georganiseerd op een grote server. En we zijn ook als enige Belgische partij actief op de portaalsite Second Life, met 18.000 bezoekers per dag.

Met die twee procent in de peilingen haalt u de kiesdrempel niet.

Het is kort dag, dat beseffen we. Maar de reacties zijn goed, we hebben niet

ons bomma

op de lijst moeten zetten. Veel liberalen hebben net als ik het gevoel dat ze bij ons zijn thuisgekomen. Mijn gevoel zegt dat we de kiesdrempel wél halen. Het probleem is dat we nauwelijks aan bod komen op radio en tv. Daar zit een politieke agenda achter.

Hebt u een feestzaal vastgelegd voor zondagavond?

Ik denk dat we iets gaan doen in een café met een groot scherm. De VRT heeft mij gevraagd voor haar verkiezingsshow, maar ditmaal bepaal ik zelf de agenda.

Kurt TUERLINCKX, Lex MOOLENAAR

Prioriteiten voor provincie Antwerpen
 • Veiligheid: "Er is voldoende politie, maar agenten moeten meer op straat."
 • Nultolerantie voor een beperkte periode in moeilijke buurten.
 • Betere organisatie van justitie.
 • Economie: sterke aandacht voor Antwerpse haven, o.m. voor de mobiliteit.
 • Meer inspanningen om diamant in Antwerpen te houden.
Hoe staat Jürgen Verstrepen ervoor
Plus
 • Alternatief voor rechtse kiezers (liberalen en VB'ers).
 • Past beter bij LDD dan bij VB.
 • Kennis van (nieuwe) media.
 • Goede debater.
Min
 • Lijst minder bekend, weinig zichtbare campagne.
 • Beperkte aanwezigheid op tv.
 • Kiesdrempel lijkt te hoog te liggen.
 • Geen partijstructuur.
Nu in het nieuws