Reynders noemt Di Rupo arrogant

Het is arrogant van Di Rupo om al voor de verkiezingen te zeggen "Ik zal niets doen met die of die kandidaat". Dat heeft MR-voorzitter Didier Reynders zondag gezegd in het programma De zevende dag op Eén. PS-voorzitter Elio Di Rupo had een dag eerder verklaard dat onderhandelen met Reynders na 10 juni erg moeilijk zou worden wegens de herhaalde aanvallen van de Franstalige liberalen op de PS.

Belga

Reynders zei op Eén dat zijn doel is om de invloed van de eigen partij te vergroten in Wallonië ten nadele van de socialisten. "Minder invloed voor de PS in Wallonië is al een staatshervorming", zei Reynders. Er is nu een PS-staat in Wallonië met te veel invloed in sommige streken, zoals Henegouwen en Luik. Het is misschien tijd voor verandering na zo veel jaar van zo veel macht voor de PS in Wallonië. Er is te grote invloed van archaisch socialisme in verschillende provincies."

Verandering in de zin van splitsing van de arbeidsmarkt, ziet Reynders niet zitten. Hij pleit voor meer samenwerking tussen de gewesten, zoals tussen de VDAB en de RVA.

De invloed van de PS beperken is volgens de liberaal enkel mogelijk met premier Guy Verhofstadt (Open Vld). "Om iets te doen in Wallonië, moeten we een sterke partner hebben in Vlaanderen." Voor Reynders mag de huidige premier aan het federale roer blijven als de liberale familie na de verkiezingen de grootste is. "We hebben acht jaar goed gewerkt met Verhofstadt."

De MR-voorzitter sluit ook de huidige Vlaamse minister-president Yves Leterme (CD&V) niet uit als federale premier, maar enkel als van het kartel met N-VA afgezien wordt of als het programma van de kartelpartner verandert. "Zo'n separatistische aanpak als die van de N-VA" is voor Reynders "onmogelijk".

Dat geldt trouwens ook voor het kartel sp.a-Spirit, aldus nog Reynders. "Voor de splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde waren we op weg naar een akkoord, maar alleen voor Spirit was het onmogelijk".

Nu in het nieuws