'Hoofddoekenverbod grote vergissing en gevaarlijk'

Volgens Bert Anciaux is het Antwerps hoofddoekenverbod een zeer ongelukkig idee. "Dit debat raakt het wezen van mijn partij", zegt de Vlaamse Spiritminister. "Wij staan voor een pluralistische overheid die alle kansen wil geven aan alle mensen".

Belga

"Ik wil niet meedoen aan de electorale spelletjes die nu gespeeld worden. Daarvoor is het thema inhoudelijk veel te belangrijk. Maar ten gronde verzet Spirit zich voor de volle 100 procent tegen een hoofddoekenverbod. Een aantal mensen maakt, vaak met goede bedoelingen, een grote vergissing. Een neutrale overheid is iets doods, kouds en afstandelijks. Spirit staat voor een pluralistische overheid die alle kansen wil geven aan alle mensen", aldus Bert Anciaux.

Het stoort Anciaux verder 'mateloos' dat Groen! dit thema gebruikt tegen Antwerps burgemeester Patrick Janssens, "om puur electorale redenen."

Vicepremier Freya Van den Bossche (sp.a) zegt vanuit haar Gentse ervaring dat zij een hoofddoek niet zou verbieden. "Alleen het feit dat mensen er zich aan zouden kunnen ergeren, mag niet voldoende zijn om iets te verbieden." Ze heeft er begrip voor dat Patrick Janssens in Antwerpen in een andere situatie zit. "Gent is altijd een open, tolerante stad geweest. Ik vind niet dat dat nu een nationaal thema moet zijn in de campagne."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER