Reacties jongerenvoorzitters op de populariteit van de partijen

Wij vroegen de voorzitters van de jongerenafdelingen van de partijen om commentaar te geven bij de resultaten van de peiling bij jongeren die voor de eerste keer deelnemen aan de verkiezingen.

bsouffreau
Edward Roosens (Open Vld): 'Nog veel werk aan de winkel'

"De cijfers liggen in de lijn van de algemene peiling, iets meer voor CD&V/N-VA, iets minder voor Open Vld. Blijkbaar stemmen de jongeren niet fundamenteel anders. Voor ons is er nog veel werk aan de winkel. Maar als we tijdens debatten in scholen onze standpunten goed kunnen uitleggen, halen we bij de stemming nadien tussen de 25 en de 35 procent. We hebben dus zeker niet het probleem dat onze standpunten niet zouden aanleunen bij de jongeren."

"De premier haalt niet zo'n slechte uitslag, iets lager dan in andere peilingen. We moeten de komende week zoveel mogelijk uitleggen wat de premier heeft gepresteerd en proberen het gat met Leterme dicht te rijden. Hopelijk lukt ons dat."

Bram Boriau (sp.a): 'Johan komt niet altijd hip over'

"Deze percentages corresponderen met de resultaten van eerdere peilingen, al ligt de uitslag van CD&V/N-VA hier wel enkele punten hoger. Wij verwachten 20 à 21 procent. Bij veel mensen leeft nog de idee dat jongeren doorgaans veel progressiever zouden stemmen dan 'ouderen'. Maar al vaker is gebleken dat jongeren niet zo significant anders stemmen dan hun ouders. Dat Vlaams Belang lager scoort is een goede zaak."

"Het resultaat van Leterme verbaast me niet, hij ligt al lange tijd voorop. En opnieuw: jongeren kiezen niet extreem anders dan ouderen. Eerlijk gezegd, ik denk niet dat Johan bij jongeren altijd even hip overkomt. Hij zat lange tijd op Begroting, niet de meest hippe materie."

Thomas Leys (Spirit): 'Jongeren stemmen niet anders'

"Het is duidelijk: de trend van vroegere peilingen zet zich in elk geval door, al is de stijging van CD&V/N-VA wel opvallend. Ik stel vast dat jongeren niet noodzakelijk anders stemmen dat de rest van het kiespubliek. Ik denk dat de jongeren wakker liggen van de thema's waar iedereen wakker van ligt."

"Wat het premierschap betreft, is alweer aangetoond dat de strijd tussen Guy Verhofstadt en Yves Leterme gaat. In de media worden ze opgevoerd als de twee hoofdfiguren in de kiesstrijd. Beiden hebben charisma en zijn figuren die indruk maken. Ik begrijp dus die hoge percentages. Johan Vande Lanotte is misschien niet de meest hippe figuur en spreekt jongeren minder aan, maar hij zou wel de beste premier zijn."

Bert De Brabandere (CD&V): 'Onze aanhang neemt sterk toe'

"Dit ziet er heel goed uit. Het is en blijft een peiling, maar de trend blijft dezelfde als bij andere enquêtes. Dit bevestigt wat wij de afgelopen maanden zeer sterk hebben aangevoeld in contacten met jonge kiezers. In twee jaar hebben de CD&V-jongeren hun ledenaantal zien stijgen van 4.200 tot 8.000. De belangstelling en de aanhang nemen toe."

"Het resultaat van Yves Leterme, 41 procent, is mooi, maar tegelijk relatief. Het betekent niet dat 41 procent van de kiezers voor CD&V/N-VA zullen stemmen. Maar zijn persoonlijke populariteit is geweldig. Leterme spreekt veel jongeren aan. Dat hoeft niet te verbazen want hij gaat heel veel met jongeren om, luistert naar hen en is met hun problemen bezig."

Bas Luyten (N-VA): 'Goed bestuur wordt gewaardeerd'

"De cijfers bevestigen grosso modo de trend. Maar voor dit resultaat willen we onmiddellijk tekenen, al vergeten we niet dat peilingen peilingen zijn. Onze verwachtingen liggen niet zó hoog. Maar de boodschap van het kartel komt duidelijk goed aan en is door veel mensen begrepen. Het lage percentage van Vlaams Belang verbaast me wat. Waar zijn die kiezers? Als ze overstappen naar het kartel zou dat een goede zaak zijn."

"Yves Leterme haalt bij de jonge kiezers een heel mooie score. Ik ben blij met het grote verschil tussen hem en Guy Verhofstadt. Dit heeft te maken met zijn optreden als Vlaams minister-president. Het goed bestuur van de Vlaamse regering wordt meer gewaardeerd dan het beleid op federaal niveau."

Meyrem Almaci (Groen!): 'Dit is geruststellend'

"Tevreden. Ons percentage sluit aan bij vorige peilingen. Dat is geruststellend en geeft moed. Groen! is duidelijk weer in opgang en is ook weer aanwezig bij de jongeren. De strijd is echter nog niet gestreden en we gaan zeker een tandje bijsteken om te proberen de uitslag boven het cijfer van de peiling te tillen. Opvallend ook: het Vlaams Belang spreekt minder aan."

"Wie wordt premier? Het gaat om de drie gedoodverfde kandidaten. Leterme en Verhofstadt worden constant tegen elkaar uitgespeeld. Ik vind de score van Verhofstadt nog opvallend hoog. In tegenstelling tot zijn partij evalueren veel jongeren zijn premierschap als erg degelijk. De populariteit van Leterme daarentegen gaat samen met die van zijn partij."

Hans Verreyt (Vlaams Belang): 'Peilingen zijn relatief'

"De cijfers zijn een beetje in tegenstelling met andere enquêtes en dat onderstreept de relativiteit van peilingen in het algemeen. In eerdere peilingen scoorde het VB beter dan sp.a en Open Vld. In stemmingen na debatten in scholen halen we van 25 tot soms wel 45 procent. Maar wij weten dat we in de groep van jongere kiezers - die voor het eerst federaal meedoen - zeer hoog hebben gescoord bij de gemeenteraadsverkiezingen. En niet iedereen zegt dat hij voor het VB gaat stemmen."

"In denk dat de percentages over de voorkeur voor wie premier wordt wel weergeven wat in Vlaanderen leeft. Ik denk wel dat de volgorde klopt."

Nu in het nieuws