44% van kiezers stemt nu elektronisch

Print
Bij de parlementsverkiezingen van 10 juni wordt in meer dan 200 gemeenten elektronisch gestemd. Dat betekent dat ongeveer 44 procent van de kiezers een stem zal moeten uitbrengen op computer.
BR>
Hoewel dit erg gebruiksvriendelijke systeem zo is ingesteld dat u haast niets verkeerd kunt doen, toch even opfrissen hoe het elektronisch stemmen in zijn werk gaat. Als vanzelfsprekend staat er in deze gevallen in ieder stemhokje een speciale stemcomputer. De stem wordt geregistreerd op een magneetkaart. Het stemmen zelf gebeurt met een leespen die u over het scherm van de stemmachine beweegt (2).


Klik op het beeld om het te vergroten (424x699 pixels, 160KB)

Eenvoudig
Nadat u van de voorzitter van het kiesbureau een magneetkaart hebt gekregen, steekt u deze in de kaartlezer van de stemmachine (1). Op het scherm krijgt u vervolgens te zien om welke verkiezing het gaat. Onmiddellijk daarna verschijnen alle lijsten voor de Kamer van Volksvertegenwoordigers (3).

Hier dient u de partij aan te duiden van uw keuze, om pas daarna de hele lijst te zien te krijgen en een lijststem of een of meerdere naamstemmen te kunnen uitbrengen (4). Deze volgorde maakt ongeldig stemmen haast onmogelijk, aangezien stemmen op meerder lijsten gewoonweg niet kan.

Nadat u uw stem heeft bevestigd (5), start de stemming voor de Senaat en herhaalt de voorgaande procedure zich (6, 7 en 8). Om de stemming te beëindigen haalt u de kaart uit het toestel (9) en overhandigt u deze aan de voorzitter van het kiesbureau of deponeert u deze in de daarvoor voorziene stembus.

Ook blanco stemmen is mogelijk. Hiervoor kiest u voor ‘blanco stem’ dat telkens als keuzemogelijkheid staat tussen de verschillende lijsten.

Ongeldig stemmen is quasi onmogelijk. De enige manier waarop u dit kunt doen is door de magnetische kaart stuk te breken. U krijgt in dat geval een nieuwe kaart van de voorzitter. Breekt u deze een tweede keer stuk, dan verliest u automatisch uw recht om te stemmen.

.

Nu in het nieuws