JEAN-MARIE DEDECKER: 'Ik heb alle drama's van Shakespeare meegemaakt'

JEAN-MARIE DEDECKER: 'Ik heb alle drama's van Shakespeare meegemaakt'

JEAN-MARIE DEDECKER: 'Ik heb alle drama's van Shakespeare meegemaakt'

Print
Jean-Marie Dedecker - die in onze lijsttrekkersgesprekken de spits afbijt - is geen lijsttrekker voor de Senaat voor zijn partij. Hij presenteert zich alleen in West-Vlaanderen, de vijf andere kopstukken (Vera Dua van Groen!, Frank Vanhecke van Vlaams Belang, Johan Vande Lanotte van sp.a-spirit, Yves Leterme van CD&V/N-VA, en Guy Verhofstadt van Open Vld) komen op in heel Vlaanderen.

Bij de verkiezingen is iedereen kandidaat-premier. Is dat ook het geval voor Jean-Marie Dedecker?
"Nee, ik wil koning worden. Ach, heel dat kanseliersgedoe hangt mijn voeten uit. Het is een mediatieke stunt, uitgevonden door spindoctors. Slangen op kop. Het komt vooral Verhofstadt ten goede. Het is trouwens niet origineel. Patrick Janssens heeft het hem voorgedaan in de gemeenteraadsverkiezingen. Maar Verhofstadt vindt in Yves Leterme, zelf een machiavellist, een waardige tegenstrever. Leterme slaagt er in om de aandacht van de VLD af te snoepen. En Johan Vande Lanotte? Tja, die kan niet anders dan volgen en meedoen, zoniet verdrinkt hij.
Maar weet je wat ik erger vind? Dat iemand als Keizer Karel De Gucht maar wereldreizen blijft maken op kosten van de belastingbetaler. Keizer Karel tussen de gorilla's, Keizer Karel bij Condoleezza Rice, en in zijn zog steeds een meute camera's. Die voert een napoleontische campagne met overheidscenten!"

U voert nochtans zélf ook een zeer persoonlijke campagne. U bent de enige die zijn naam aan de lijst geeft...
Dat is alleen voor deze verkiezingen. Nadien wordt het wellicht 'Gezond Verstand'. Om een merknaam in de markt te zetten, is 2 à 7 jaar nodig. Sportsponsoring bijvoorbeeld, loont pas na 2 jaar. En na 7 jaar moet je vernieuwen. Dus ik kon deze keer niet anders. Dat heeft niets met ijdelheid te maken. 98 procent van de Vlamingen kent mijn naam.

De kiesdrempel, waar u in een vorig leven vóór was, speelt u parten...
Die is nefast voor ons. En ja, ik was voor een kiesdrempel, op voorwaarde dat we naar een Brits systeem gaan: the winner takes it all. Trouwens, het principe is verkracht door de kartels. Neem nu Spirit: met 1,6 procent levert dat partijtje ministers. Wansmakelijk is dat. De N-VA ook. Kiezersbedrog noem ik dat.
De kiesdrempel, in combinatie met de wet op de partijfinanciering, is dodelijk voor de democratie. Als je drempel niet haalt, krijg je immers ook geen overheidsgeld voor de partij. En je mag elders niet ronselen.

U overwoog zélf een kartel met VLOTT en het Vlaams Belang?
Neen, er is sprake geweest van een Vlaamse Alliantie. Dat is wat anders. Maar de grootste partner, het Vlaams Belang, wou niet. Enfin, een deel ervan. Dewinter en Annemans denken daar anders over. De leiding van die partij nestelt zich liever in de oppositie. Dat is hun levensverzekering. Ze hebben het cordon nodig voor de postjes en de mandaten.

U klinkt verbitterd door uw avonturen bij de VLD en de N-VA?
Ach, nee. Ik ben niet veranderd. De VLD is veranderd. De VLD, dat is: Verhofstadt Laten Doen. En de jongste jaren is dat geworden: Verraad aan het Liberale Denken. Waar zat de partij in de laatste regering? De roden zaten aan het stuur, en de VLD zat zich achteraan blauw te stampen. En de N-VA? Dewever en Bourgeois hebben mij menselijk gesproken de grootste teleurstelling bezorgd. Ach, ik heb in m'n eentje in zes maanden de verzamelde drama's van Shakespaere meegemaakt.

Wie wordt de volgende premier?
Yves Leterme. Daar is trouwens al een akkoord over met de socialisten. Leterme en Vande Lanotte zitten al maanden op elkaars schoot. Het wordt rooms-rood. Ze huiveren alleen bij de gedachte dat ze er Groen! moeten bijnemen om aan een meederheid te geraken. Groen! en de Boerenbond? Dat is een tang op een varken.

Stel, u bent premier. Welke drie zaken doet u eerst?
Eén. Gelijke kansen voor iedereen. Ik denk aan pensioenen, kindergeld, en werk. Wist u dat 40 procent van de werklozen geld verliest wanneer ze gaan werken? Ik denk ook aan migranten, tenminste voor zij die verantwoordelijkheid willen nemen. Iedereen is hier welkom om te werken of te studeren, niét om te profiteren. De gezinsherenigingen moeten stoppen, buiten minderjarige kinderen en echtgenoten. We mogen hier de seniorie van Marrakech niet worden hè.
Twee. Verlaging van de lasten. Een vlaktaks van 30 procent en 19 procent voor de ondernemingen. Dat kàn. Van de 4 miljard euro taksen die we nu op KMO's heffen, wordt 1,7 miljoen terugbetaald via (gepolitiseerde) subsidies. Schaf dat af en verlaag de tarieven.
Drie. Kernenergie. Zonder kernenergie wordt onze elektriciteit 60 procent duurder en vermeerdert de CO²-uitstoot met 20 procent.

Wat is op 10 juni een goed resultaat voor de Lijst Dedecker?
Drie zetels in de Kamer, zo kunnen we een fractie vormen. En dan zijn we vertrokken voor de verkiezingen van 2009.

Paul GEUDENS

Hoe staat de partij ervoor?
Plus
  • Lijst kan malcontente liberalen en Vlaams Belangers aantrekken
  • Jean-Marie Dedecker is over heel Vlaanderen bekend
  • Hij is sterk in (populistische) oneliners
  • Mediageniek en goede debater
  • Deed met Jurgen Verstrepen goede transfer
Min
  • Haalt volgens peiling amper 2 procent
  • 99 procent van kandidaten zijn onbekend
  • Beperkte deelname aan tv-debatten
  • Imago van ruziestoker
  • Beperkte financiële middelen
MEEST RECENT