Vechten voor een zitje

Print
De plaatsen in het parlement zijn duur. Dat geldt voor alle partijen. Hoe hoger de plaats op de lijst, hoe meer kans je hebt om verkozen te raken. Sommige kandidaten kunnen op beide oren slapen, andere moeten zich zorgen maken omdat hun partij een of meer zetels dreigt te verliezen of omdat kandidaten lager op de lijst grote stemmentrekkers zijn.
Op die strijdplaatsen op de lijst woedt niet alleen het gevecht tegen de andere partijen, ook het gevecht onder partijgenoten.

Luc Sevenhans (Vlaams Belang): "Begin in je eigen regio"
"Ik heb nationale bekendheid gekregen als defensiewoordvoerder van het Vlaams Belang, maar eigenlijk ben ik vooral bezig met de Antwerpse haven en zaken die zich in mijn regio afspelen", zegt Luc Sevenhans uit Brasschaat. Hij staat zesde op de Antwerpse Kamerlijst voor het Vlaams Belang.

Sevenhans is ondertussen tien jaar Kamerlid en zit ook in de gemeenteraad van Brasschaat. "Ik voer met plezier het woord over defensie, maar dat is me eigenlijk een beetje opgedrongen omdat we met minister Flahaut zitten op Defensie. Door die man ben ik verplicht om regelmatig te interpelleren over dit thema. Met een andere minister zou dat wellicht een stuk minder zijn."
Sevenhans zegt vooral interesse te hebben voor de Antwerpse haven, waar hij trouwens een aantal jaren werkte. "Dat zijn de dossiers die ik op de voet volg en waarover ik iets wil vertellen. Verder ben ik vooral actief in de regio. Dat is trouwens een tip die ik aan alle beginnende politici geef: begin in je eigen regio en blijf daar ook actief", zegt hij.
Luc Sevenhans haalde bij de federale verkiezingen in 2003 ruim 8.000 voorkeurstemmen. "Het is uiteraard de bedoeling om dat aantal stemmen te overtreffen. Die kans bestaat, want het Vlaams Belang zit nog steeds in een stijgende lijn en ik heb de afgelopen jaren meer naamsbekendheid gekregen." (PVdP)


Greet Van Gool (sp.a): "Ik moet mezelf bewijzen"
Wanneer we haar bellen, is ze net flyers aan het uitdelen. "Ik heb ook meegedaan aan het forum van Politics.be en dat kostte me elke dag twee tot drie uur. Vóór twee uur 's nachts zie ik in deze periode mijn bed niet", zegt Greet Van Gool.

Greet Van Gool (44) stapte in de politiek als regeringscommissaris voor Administratieve Vereenvoudiging. In 2003 werd ze met 12.915 voorkeurstemmen voor het eerst rechtstreeks verkozen in de Kamer, en sinds begin dit jaar zit ze ook in de Antwerpse gemeenteraad.
De vrouw staat bekend als een harde werker, die zich heeft gespecialiseerd in sociale zekerheid. "De voorbije jaren heb ik vooral mijn best gedaan voor vrijwilligers, gepensioneerden en mensen met een handicap", zegt ze. "Ik heb een stevig netwerk uitgebouwd in de hele provincie en ik hoop dat die mensen op 10 juni aan mij denken, want mijn vijfde plaats op de Antwerpse Kamerlijst biedt geen garantie op een zetel."
Vindt ze dat ze beter had verdiend dan die strijdplaats? "Ik heb mezelf altijd moeten bewijzen. Ik had dus geen betere plaats verwacht. Sommige anderen hebben het makkelijker, maar ik wil mezelf niet beklagen. Ik ga gewoon met vertrouwen voluit voor een goed resultaat."
Voor haar campagne heeft Van Gool het boekje JA voor simpelweg sociaal geschreven, met elf verhalen die vertellen hoe zij aan politiek doet. "Iedereen kan dat gratis opvragen via 03-644.55.07 of downloaden via www.greetvangool.be", zegt ze. "Ik heb ook een flyer laten drukken met een oplage van 150.000 exemplaren. Daarnaast ga ik mezelf verkopen in bedrijven, verenigingen, cafés en op markten en de Sinksenfoor. Ik heb een kleine twintig enthousiaste medewerkers: oude partijvrienden en een stel Animo-jongeren voor de meer ludieke acties. Het begin van zo'n campagne is lastig, je moet jezelf even overwinnen. Maar nu het ijs is gebroken, vind ik het eigenlijk best wel leuk." (LM)


Staf Neel (Vlaams Belang): "Vlaams Goudfonds is nodig"
Staf Neel (63) staat twaalfde op de Antwerpse Kamerlijst voor het Vlaams Belang. Een strijdplaats zoals dat heet. "Maar ik ben zelf ook nog strijdvaardig, hoor. Anders was ik er niet meer aan begonnen. En als ik verkozen geraak, doe ik de volle vier jaar uit", zegt Neel, die ondertussen 36 jaar actief is in de politiek.

Bij de federale verkiezingen in 2003 zei de Antwerpse politicus dat het wellicht de laatste keer zou zijn dat hij opkwam. "Maar de partij heeft me gevraagd om opnieuw deel te nemen en ik heb er nog altijd zin in. Ik doe wat ik al jaren doe en dat is met de mensen praten over waar ze mee bezig zijn. Grote woorden hoeven daar niet bij te pas te komen."
Neel wil bijzondere aandacht voor pensioenen. "Er wordt al jaren over gepraat, maar in hun portemonnee voelen de gepensioneerden weinig verbetering. We hebben geen Belgisch Ziverfonds nodig zoals nu, maar een Vlaams Goudfonds. De Waalse politici zijn daar niet voor te vinden, maar dat is onze zaak niet. Als de pensioenen een Vlaamse materie zijn, zullen ze aan de andere kant van de taalgrens wat zuiniger moeten worden."
Bij de vorige federale verkiezingen haalde Staf Neel ruim 7.300 voorkeurstemmen. "Wat het nu wordt, weet ik niet, maar ik hoop alvast dat ik opnieuw verkozen word. De volgende keer is het tijd om de fakkel door te geven aan de jongeren binnen onze partij." (PVdP)


Els Van Weert (Spirit): "Combineren met schepenambt"
Els Van Weert uit Lier was de voorbije drie jaar staatssecretaris voor Duurzame Ontwikkeling en Sociale Economie. Die job zit er bijna op, want Van Weert keert na de federale verkiezingen hooguit terug als parlementslid.

Bij de vorige verkiezingen stond Van Weert op de tweede plaats na de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens. Nu vinden we haar op de Antwerpse Kamerlijst op de voorlaatste plaats, net voor Janssens. "Ik sta onderaan op de lijst omdat ik in oktober vorig jaar duidelijk gesteld heb dat ik mijn schepenambt in Lier zou opnemen. Ik vind dat eerlijk tegenover de kiezer. Anderzijds wil ik nog wel van op een zichtbare plaats de hele ploeg steunen en de lijst samen met Patrick Janssens duwen", verklaart Van Weert de duik naar beneden.
"Als ik word verkozen, ga ik alleszins zetelen. Dat is perfect combineerbaar met het schepenambt dat ik binnenkort in Lier opneem. Het is belangrijk dat je als stad zoveel mogelijk politici in Brussel hebt. Alhoewel ik mijn ambitie beperk tot een parlementszitje, betekent dat geenszins dat ik er niet volledig voor ga. Als je kandidaat bent, moet je ook campagne voeren. Dat doe ik ook graag, maar het zal anders zijn dan met de gemeenteraadsverkiezingen. De mensen krijgen van mij één folder met mijn verwezenlijkingen en met de voorstellen van de Spirit-kandidaten. De campagne draait dus minder rond mij en veel uitdrukkelijker rond de ploeg die ik ga promoten."
Mocht Van Weert toch niet verkozen raken, dan heeft ze nog altijd een sociaal vangnet. Ze kan terug naar het Vlaams Parlement, want daarvoor is ze in 2004 verkozen. (CVR)


Claude Marinower (Open Vld): "Help Claude de Kamer in!"
Op de website van uittredend kamerlid Claude Marinower (Open Vld) staat de zeer duidelijke oproep "Help Claude de Kamer in!". Marinower (52) staat - slechts - vijfde op de Antwerpse kamerlijst. "Ik doe een beroep op mijn klassieke achterban", zegt de liberaal van joodse afkomst.

Vier jaar geleden kwam Marinower in de Kamer. Hij wierp zich op justitie en veiligheid. Ook verdraagzaamheid is een stokpaardje van het Antwerpse parlementslid. Hoewel zijn werk door de andere kamerleden wordt geapprecieerd, kreeg hij van de partij de vijfde plek. In 2003 stond hij nog op drie.
"Je kan er rouwig of pissig om zijn, maar daarmee kom je geen stap verder", zegt Marinower. "De realiteit is dat de partij voor een ander soort van lijst koos dan vier jaar geleden. We gaan daar nu met zijn allen het beste van maken. Ik wil mijn ambities verder waarmaken in de Kamer."
Verwacht van Marinower geen verkiezingsstunts, daar is hij de man niet naar. "Ik ga campagne voeren volgens het bekende stramien. Ik ga mijn achterban aanspreken, affiches plakken en folders vouwen. Ik ga voor een modernere en efficiëntere berechting en voor meer verdraagzaamheid." De Antwerpse liberaal krijgt de etiquette de spreekbuis van de joodse gemeenschap te zijn. Marinower spreekt dit tegen. "Het klopt wel dat als er iets gebeurt binnen de joodse gemeenschap, dat mij ook treft", zegt het kamerlid. "Maar ik heb echt wel kiezers buiten de joodse gemeenschap. Dat bewees mijn persoonlijke uitslag vier jaar geleden."
Hoe hoog hij zijn kansen inschat om verkozen te raken? "Dat zal voor een deel afhangen van het resultaat van Open Vld. Ik geloof dat we het niet zo slecht gaan doen als sommigen willen doen geloven", zet Marinower. (SVW)


Mark Verhaegen (CD&V): "Strijdplaats is mijn lot"
Mark Verhaegen (52) uit het Kempense Hulshout zegt dat hij op de zevende plaats op de CD&V-kamerlijst een kans maakt op een parlementair zitje. "Met mijn bijna 16.000 stemmen van vorige keer moet dat lukken", hoopt hij.

Verhaegen is sinds 1982 burgemeester van Hulshout en sinds 2003 ook parlementslid. "Ik sta al van in 1981 op de kamerlijst, maar altijd op een strijdplaats. In 2003 geraakte ik op eigen kracht in het parlement omdat vanaf toen de lijststem minder door woog. Het is blijkbaar het lot van mannen die electoraal goed scoren. De partijtop stelt dat ze mij mogen zetten waar ze willen, omdat ik toch over iedereen heen spring."
Verhaegen heeft de voorbije jaren gemerkt dat het moeilijk is als oppositielid iets goedgekeurd te krijgen in het parlement. "Een voorstel van mij om voor roetfilters een fiscaal voordeel te geven, werd door de meerderheid afgeschoten. Een paar maanden later pakte Verhofstadt tijdens een autosalon doodleuk uit met mijn idee. Dat is frustrerend, maar uiteindelijk telt het resultaat."
De affiches met de slogan 'Tijd voor beleid' van Verhaegen zullen alleen in de Kempen te zien zijn. "Ik moet mijn stemmen niet gaan halen aan de andere kant van de provincie. Ik focus me met een rustige campagne op de regio. De mensen kennen me ondertussen en weten waar ik voor sta."
Verhaegen gaat hoopvol naar de verkiezingen en denkt dat zijn stemmenaantal van 2003 nog lichtjes kan verhogen. "Het zou een spijtige zaak zijn als het niet lukt, maar een ramp is dat niet. Ik kan terugvallen op mijn burgemeestersjob en mijn vroeger werk bij Aminal. Het is een luxeprobleem in vergelijking met andere mensen die niet aan de bak komen." (AK)


Flor Van Noppen (N-VA): "Nu moet het lukken"
Flor Van Noppen (51) uit Dessel deed in 1999 en 2003 zonder succes een gooi naar een parlementair mandaat. "Nu moet het lukken, driemaal is scheepsrecht", zegt hij optimistisch.

Flor Van Noppen is voltijds schepen in Dessel. Zijn werk als zelfstandige moest hij opgeven na een val van een ladder. "Dan ervaar je hoe een relatief klein ongeval zware gevolgen kan hebben voor een zelfstandige. Aan dergelijke zaken wil ik als parlementslid iets doen."
De Desselaar schuift niet alleen de problematiek van de zelfstandigen naar voor. "Ik stel vast het hormonenonderzoek in de veeteelt geen prioriteit meer is en dat de budgetten dalen. Dat is nefast voor de vleessector. Zonder controle zitten we binnen de kortste keren terug in de situatie van de jaren zeventig. We produceren nu het beste vlees en dat moet zo blijven."
Van Noppen deed twee keer mee voor de federale verkiezingen en één keer voor de Europese verkiezingen. Het resultaat dat hij voor Europa haalde, stemt hem hoopvol. "Over heel Vlaanderen kreeg ik 52.000 stemmen en daarvan kwamen er meer dan 15.000 uit de provincie Antwerpen. Ik heb nu iets meer naambekendheid en dus het moet lukken."
Voor de campagne beperkt Van Noppen zich niet tot de Kempense regio. "Ik ga alle markten af in heel de provincie. Ik neem er mijn tijd voor en krijg amper kans om folders uit te delen. Veel mensen spreken me nog altijd aan over de moord op mijn broer (veearts-keurder Karel Van Noppen, red.)."
Van Noppen is de campagne begonnen met de ambitie om in het parlement te geraken. "Ofwel ga je ervoor, ofwel niet. Maar het zal geen teleurstelling zijn als het niet lukt. Het is de kiezer die beslist." (AK)


Peter Gysbrechts (Open Vld): "Niet enkel meedoen als het makkelijk is"
Met zijn zesde plaats op de Antwerpse Kamerlijst wordt het sowieso hard knokken voor de Putse burgemeester Peter Gysbrechts om een zitje te veroveren.

"Ook ik stond niet te springen voor alweer een verkiezingscampagne", geeft Peter Gysbrechts toe. "De gemeenteraadsverkiezingen hebben veel van mij en de vele vrijwilligers gevraagd en nu moet dat hele apparaat opnieuw in gang gezet worden. Maar deze verkiezingen zijn zo belangrijk voor onze partij dat we niet anders kunnen dan er helemaal voor gaan."
Voor Gysbrechts zou het wel eens erg nipt kunnen zijn. "Ik weet dat het vanop de zesde plaats van details kan afhangen. Toch ben ik niet van plan om in de aanloop naar verkiezingsdag nog te stunten. Ik hou het bij klassieke campagnemiddelen en heb zelfs geen website. Ik wil gewoon de mensen zeggen dat ik de belangen van onze regio goed wil verdedigen", zegt de 45-jarige kandidaat.
"Het is in de mode om te schieten op onze partij. Maar als de mensen kijken naar wie op de lijst staat, dan hebben we heel wat sterke figuren. En de enige echte kandidaat-premier is Verhofstadt. Hij kan ons in de laatste rechte lijn als partij lanceren en misschien wel mee voor die extra zetel zorgen die voor mij het verschil maakt", hoopt Gysbrechts.
"Of een strijdplaats voor meer stress zorgt bij mij? Niet echt. Ik wil ook niet alleen meedoen als het makkelijk is. En als ik nu niet verkozen word, dan zijn er altijd nog andere verkiezingen om me te bewijzen. Er komen nog kansen, maar het liefst van al zou ik deze kans met beide handen grijpen", besluit de Putse burgervader. (BePr)

MEEST RECENT