Antwerpenaar met één been moet zijn handicap bewijzen

Antwerpenaar met één been moet zijn handicap bewijzen

Antwerpenaar met één been moet zijn handicap bewijzen

Print
Antwerpen - Vijf jaar geleden verloor Antwerpenaar Bart Roelants (31) zijn linkerbeen, tot aan de knie, na een zwaar verkeersongeval. Ondanks dat hij hierdoor vrijgesteld is van zowel de verkeersbelasting als de ‘belasting op de inverkeersstelling’ (BIV) moet hij telkens opnieuw bewijzen dat hij nog steeds gehandicapt is. “Mijn been ben ik toch voor altijd kwijt?”
BR>
Sinds zijn been geamputeerd is, geniet Bart van een aantal voordelen. De vrijstelling van verkeersbelasting voor zijn Volvo is hier één van. “Ik heb de nodige papieren ingevuld om in orde te zijn voor de belastingen. Deze verliepen in 2005. We vroegen in 2005 een verlenging aan van deze documenten, en we kregen het antwoord dat het wel eens een jaar zou kunnen duren. Nog steeds heb ik geen papieren ontvangen,” zegt Bart Roelants.

Na de aankoop van zijn nieuwe wagen, een Nissan, werd hij vrijgesteld van de betaling van BIV. De verkeersbelasting diende hij nog wel te betalen.
“Voor het ene kantoor ben ik dus wel gehandicapt, maar voor het andere blijkbaar niet”, klinkt hij verontwaardigd.

Ondertussen steekt de volgende aanmaning tot betaling van de verkeersbelasting in zijn bus. ”Ik heb dan contact opgenomen met de bevoegde diensten, maar daar zeiden ze me prompt dat ik voor hun dienst niet meer ‘gehandicapt’ was. Mijn been kan toch niet terug aangroeien?”

De administratieve mallemolen is Bart meer dan moe. “Volgens de mensen van de verkeersbelasting moet ik de noodzakelijke formulieren opnieuw moest aanvragen bij de gemeente.”
Ondertussen wacht hij geduldig af op de broodnodige papieren van de gemeente en kan hij niet bewijzen dat hij mindervalide is.

“Er is nu beslag gelegd op een deel van mijn loon. De 800 euro aan verkeersbelasting die ik zou moeten betalen, wordt nu automatisch van mijn rekening gehaald. Pas wanneer ik administratief kan bewijzen dat mijn been nog steeds niet terug aangegroeid is, krijg ik dit geld terug. Mijn been laten zien is blijkbaar niet voldoende. Absurd, toch?!”

"Zaak wordt onderzocht"

Het secretariaat van Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Vincent Van Quickenborne (Open VLD) benadrukt dat de zaak snel zal onderzocht worden. Zij gaan ervan uit dat de bevoegde diensten niet beschikken over Barts rijksregisternummer.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio