Sp.a verzet zich tegen lineaire belastingverlaging

Sp.a verzet zich tegen lineaire belastingverlaging

Sp.a verzet zich tegen lineaire belastingverlaging

Print
De Vlaamse socialisten willen de volgende legislatuur niet weten van een lineaire lastenverlaging. Het geld moet prioritair gebruikt worden voor het begeleiden van werklozen naar de duizenden openstaande vacatures.
Dat heeft sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte maandagavond gezegd in Terzake 07. Zijn Open Vld-collega Bart Somers noemde dat een gevaarlijke stelling.

Terzake 07 ging maandagavond van start met een debat tussen Vande Lanotte en Somers over werk. Tijdens de discussie maakte de sp.a-voorzitter duidelijk dat het beleid van lastenverlaging zoals de regering het de voorbije jaren voerde - met de verlaging van de personenbelasting én de vennootschapsbelasting - volgens hem niet kan worden voortgezet.

Selectieve lastenverlagingen voor onderzoekers, laaggeschoolden en nacht- en ploegenarbeid kunnen wel nog, maar het geld voor lineaire verlagingen wil Vande Lanotte de volgende jaren prioritair besteden aan het begeleiden van werklozen naar een job. Zo moeten de 200.000 openstaande vacatures worden ingevuld, meent hij.

Bart Somers is het helemaal niet eens met de sp.a-stelling. De lasten moeten volgens hem verder verlaagd worden om de concurrentiepositie van België tegenover onze buurlanden te vrijwaren. "Dit is een zeer gevaarlijke stelling. Nu zitten we in een hoogconjunctuur, maar de dag dat het economisch slecht gaat, gaan we enorme klappen krijgen als we de lastenverlagingen loslaten", luidde het.

.

Nu in het nieuws