Beschuldigden spreken elkaar tegen

Print
Antwerpen - Voor het Antwerpse hof van assisen is maandag het proces gestart over de roofmoord op François 'Swa' De Meersman, een 52-jarige homo die in 2004 gedood werd in zijn flat op de Antwerpse Linkeroever.
Beschuldigde Olivier Munyentwali (24) vertelde zonder verpinken op welke gruwelijke wijze hij het slachtoffer gedood had. "Die mens was niet juist. Ik vond hem een echte pedofiel", lachte hij. Medebeschuldigde N'Singa Nikuna (23) benadrukte dat hij enkel een gsm had gestolen en met de dood van Swa niets te maken had.

Olivier en N'Singa leerden het slachtoffer kennen toen ze op 1 oktober 2004 de tram namen. De drie stapten aan dezelfde halte af en Swa nodigde hen uit voor een glas op zijn appartement. Hij bood hen 40 euro aan voor seksueel contact.

"Ik was van plan het geld te pakken zodra hij het tevoorschijn haalde en het dan op een lopen te zetten. Ik heb daar met Olivier niet over gesproken. Aangezien hij geen homo is, dacht ik dat hij hetzelfde van plan was", verklaarde N'Singa.

Maar toen het slachtoffer seksuele avances begon te maken, liep het fout. "Ik schrok", lachte Olivier. "Ik greep hem bij de keel, maar blijkbaar had ik te hard geknepen want ik had zijn adamsappel vast. Ik gooide die terug naar hem en ging een mes uit de keuken halen. Vervolgens stak ik hem in de keel en in de borst", verklaarde hij zonder verpinken.

N'Singa vertelde het verhaal enigszins anders. Nadat het slachtoffer had verteld wat hij allemaal met mannen deed, was Olivier volgens hem naar het toilet gegaan. Toen hij terugkwam, viel hij Swa langs achteren aan. Het mes zag hij niet, omdat het zo donker was in de kamer.

"Ik probeerde tussenbeide te komen, maar het lukte niet. Toen het gevecht gewelddadiger werd, ben ik langs het slaapkamerraam naar buiten geglipt. Later merkte ik dat er bloed aan mijn hemdsmouwen hing", zei N'Singa.

Over de buit bestaat ook enigheid. Olivier beweert dat hij die avond alleen de huissleutels meenam, maar volgens andere verklaringen ontvreemde hij drie gsm's en een laptop. Olivier stelt dat N'Singa die meenam, maar die ontkent.

Vast staat wel dat Olivier in de dagen na de feiten nog twee keer naar het appartement is gegaan om sporen uit te wissen, het lichaam onder het bed te verstoppen en nog meer spullen van Swa te stelen.

"Als je dat nu hoort, wat vind je dan van wat er toen gebeurd is?", vroeg assisenvoorzitter Michel Jordens aan beide beschuldigden. N'Singa drukte daarop zijn spijt uit voor wat er gebeurd was, maar bleef erbij dat hij niets te maken had met de moord.

Olivier leek zich daarentegen van geen kwaad bewust. "Het was echt niet mijn bedoeling om bij die mens terecht te komen. Hij was 52, ik amper 22 jaar. Ik vond hem een echte pedofiel. Ik schrok er achteraf wel van dat hij een kind had", verklaarde hij. Een woord van spijt kwam niet over zijn lippen.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio