Dienstencheques onder vuur

De socialistische vakbond ABVV pleit voor de afschaffing van de fiscale stimuli op dienstencheques. Eerder pleitte sp.a'er Peter Vanvelthoven voor het koppelen van de cheque aan het soort contract.

Belga

De Algemene Centrale van de lsocialistische vakbond ABVV stelt de volgende federale regering voor om het fiscaal voordeel voor de gebruiker van dienstencheques af te schaffen. Dat zou een besparing van 30 miljoen euro opleveren. Voorts pleit de vakbond voor een stabiele en structurele financiering van het stelsel en voor extra financiering voor bedrijven die goed scoren inzake opleiding, omkaderingsnormen en het verlenen van contracten van onbepaalde duur.

Vrijdag hield minister van Werk Peter Vanvelthoven al een pleidooi voor de koppeling van de inruilwaarde van dienstencheques aan het type contract. Voor de cheques bij vaste contracten zouden de dienstenchequebedrijven meer subsidies krijgen dan voor de dienstencheques bij contracten met een bepaalde duur. De sector ketste het voorstel nog dezelfde dag af.

Maar ook het ABVV vindt de meer dan 650.000 contracten van bepaalde duur in de sector van de dienstencheques "onaanvaardbaar". "Negentig procent van het werk wordt gedaan bij particulieren thuis. Er is een wekelijkse regelmaat in de opdrachten en het aantal gebruikers blijft stijgen. Dat zijn allemaal elementen die erop wijzen dat contracten van onbepaalde duur de regel zouden moeten zijn", zegt federaal secretaris Werner Van Heetvelde van de Algemene Centrale van het ABVV.

Het afschaffen van het fiscaal voordeel voor de gebruikers zou de kostprijs voor de gemeenschap doen dalen, luidt het voorts. "De kostprijs voor de gebruiker is nu onrealistisch laag: na fiscale aftrek amper 4,69 euro per uur", vindt de vakbond.