'CD&V/N-VA grootste, LDD zakt weg'

'CD&V/N-VA grootste, LDD zakt weg'

'CD&V/N-VA grootste, LDD zakt weg'

Print
CD&V/N-VA blijft de grootste Vlaamse formatie, maar zakt net onder de 30 procent. Lijst Dedecker (LDD) verliest in vergelijking met maart 1,1 procent en blijft met 2,1 procent ver onder de kiesdrempel.
Zo blijkt uit een peiling van de VRT en De Standaard. De paarse partijen verliezen zwaar ten opzichte van de federale verkiezingen van 2003.

De VRT en De Standaard besloten naar aanleiding van de verkiezingen van 10 juni een grootschalige peiling te houden bij 4.206 Vlamingen over hun kiesintenties bij de start van de verkiezingscampagne. Op vrijdag 8 juni, twee dagen voor de stembusgang, volgt een nieuwe peiling.

CD&V/N-VA levert in vergelijking met de peiling van maart een half procent in en strandt op 29,9 procent. Tweede blijft Vlaams Belang met 20,7 procent (-0,1 procent), voor sp.a-Spirit, dat met 20,4 procent (-0,3) ook op hetzelfde peil blijft. Open Vld groeit met nauwelijks 0,4 procent tot 17,3 procent, terwijl Groen! met 8,4 procent (+0,8) de kiesdrempel iets verder achter zich laat.

Slecht nieuws is er voor Lijst Dedecker. De nieuwe partij haalde bij de eerste peiling in maart 3,2 procent, maar in plaats van te groeien, zakt de partij naar 2,1 procent. Uit de peiling blijkt bovendien dat de partij de helft van zijn potentiële kiezers verliest ten opzichte van de vorige peiling.

.

Nu in het nieuws