Franse lichtartiest Roland Jéol gaat Mechelen verlichten

Print
Mechelen - De stad Mechelen gaat de verlichting van haar waardevolle gebouwen opdrijven. Daarvoor doet het gemeentebestuur beroep op de Franse lichtartiest Roland Jéol. Burgemeester Bart Somers (Open Vld) wil daarmee niet enkel de esthetische waarde van Mechelen verhogen, maar ook het veiligheidsgevoel vergroten.
Dit jaar wordt 250.000 euro geïnvesteerd in extra verliching van de Sint-Romboutstoren en -kathedraal. Vanaf volgend jaar komen het stadhuis en het postgebouw aan bod. In de begroting van volgend jaar wordt daar respectievelijk 63.000 euro en 163.800 euro voor vrijgemaakt.
"Op termijn willen we zelfs, naar het voorbeeld van steden als Gent, Turijn en Pisa, komen tot een lichtplan voor de hele stad en de invalswegen", zegt Somers. "Ook zij deden beroep op Jéol."

Sinds 2005 zet Mechelen haar bijzondere gebouwen meer in de 'spotlights'. De plannen van Jéol moeten de nuances van de historische gevels 's nachts nog beter tot hun recht laten komen. Met zijn accentverlichting komen details, die overdag verborgen blijven, naar boven.

De vernieuwde verlichting van de Onze-Lieve-Vrouwestraat is volgens Somers daarvan het beste voorbeeld. "De nieuwe sfeerverlichting komt bovendien ook het veiligheidsgevoel ten goede. Dat op zich vind ik al reden genoeg om ze door te trekken naar de hele de binnenstad en invalswegen", aldus nog Somers.

De verlichting van de Sint-Romboutstoren moet zeker klaar zijn voor het Mechelse stadsvenement 'Stadsvisioenen' in 2009. Dan viert Mechelen 450 jaar aartsbisschoppelijke stad.
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio