Liefdesaffaire nekt kille Wolfowitz

Liefdesaffaire nekt kille Wolfowitz

Liefdesaffaire nekt kille Wolfowitz

Print
Paul Wolfowitz stapt op 30 juni op als voorzitter van de Wereldbank. Dat maakte hij donderdagavond bekend toen duidelijk was dat de Amerikaanse regering hem niet meer steunde. Dinsdag vond een onderzoekscommissie dat hij de regels van de bank had overtreden. Zijn affaire met Shaha Riza is een einde in mineur.
BR>
Dat de koele Wolfowitz genekt is door een 'affaire van het hart', is volgens zijn vele vijanden een rare vorm van ironie. Dat de fervent pro-Israëlische Jood Wolfowitz een relatie begon met een Arabische feministe klinkt even vreemd. De storm brak vorige maand los toen uitlekte dat Wolfowitz Riza aan een postje had geholpen bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Dankzij een riante salarisverhoging zou zij per jaar 193.590 dollar (151.000 euro) belastingvrij verdienen - meer dan minister Condoleezza Rice.

Briljant en omstreden

Controverse is de 63-jarige Wolfowitz (Brooklyn, 22 december 1943) nooit vreemd geweest. Hij is even briljant als omstreden. Zijn intellect erfde hij van zijn vader Jakob, een prof wiskunde aan de Cornell-universiteit in New York. Samen met zijn vriend Richard Perle is hij de bekendste van de 'neoconservatieven', een groep ideologen die openlijk pleitten voor het gebruik van de Amerikaanse militaire macht tegen tirannie. Zij bouwden voort op de ideeën van de filosoof Leo Strauss, bij wie Wolfowitz in Chicago studeerde. Net als de meeste neocons was hij oorspronkelijk een Democraat.

Hij werkte eerst voor de conservatieve senator Henry 'Scoop' Jackson. Wolfowitz is berucht geworden als architect van de oorlog in Irak. Daardoor draagt hij een even grote verantwoordelijkheid voor het debacle als Donald Rumsfeld, zijn toenmalige baas op het Pentagon. Onder vader Bush schreef hij de Defense Planning Guidance uit 1992, die voor het eerst pleitte voor de noodzaak van Amerikaanse militaire hegemonie. Bush liet de nota intrekken maar na 9/11 is het document grotendeels beleid geworden onder zijn zoon.

Wolfie

George W. Bush droeg de man die hij 'Wolfie' noemt in 2005 voor als voorzitter van de Wereldbank. Dat lokte wereldwijd protest uit. Maar hij kreeg het groene licht omdat hij beloofde een einde te maken aan corruptie. Dat breekt hem zuur op nu hij zelf schuldig is aan flagrant favoritisme. Wolfowitz begon zijn relatie met Shaha Riza, een Britse van Saudische afkomst, in 2004. Twee jaar eerder was hij gescheiden van zijn vrouw Clare Selgin, met wie hij in 1968 was getrouwd en drie kinderen heeft: Sara, David en Rachel.

De regering-Bush wil snel een opvolger benoemen voor Wolfowitz. Sommige bronnen zien de Britse premier Tony Blair als kanshebber, hoewel de voorzitter van de Wereldbank traditioneel een Amerikaan is. Als het een niet-Amerikaan wordt, tippen Britse kranten op de Afghaanse ex-minister van Financiën Ashraf Ghani.

.

Nu in het nieuws