"Oswald was enige moordenaar Kennedy"

Oswald was enige moordenaar Kennedy

"Oswald was enige moordenaar Kennedy"

Print
Lee Harvey Oswald, en hij alleen, is de moordenaar van de Amerikaanse president John Kennedy in 1963 in Dallas. Dat concludeert voormalig procureur Vincent Bugliosi na twintig jaar onderzoek. Zijn 1.612 pagina's tellende boek is deze week uitgekomen.
BR>
De 72-jarige Bugliosi is een van Amerika's bekendste misdaadbestrijders. Als procureur in Los Angeles behandelde hij 106 moordzaken, waarvan hij er 105 won. Zijn bekendste zaak was de moord op actrice Sharon Tate en haar vrienden door de bende van Charles Manson in 1969. Bugliosi verkreeg in 1971 de veroordeling tot de doodstraf, later omgezet in levenslang, van Manson en vier leden van zijn Family. Hij schreef er de bestseller Helter Skelter over naar het gelijknamige nummer van The Beatles, waardoor Manson zich had laten inspireren.

Bugliosi was al lang geïnteresseerd in de moord op Kennedy, maar begon zijn research pas echt na de controversiële film JFK van Oliver Stone uit 1991. Die beweert dat Kennedy is vermoord na een samenzwering, waarin elementen van de CIA samenwerkten met de maffia. Bugliosi besloot zelf een boek te schrijven toen hij tijdens een lezing voor zo'n 600 advocaten terloops vroeg wie vond dat Kennedy was vermoord na een complot. Bijna iedereen zei ja. Maar toen hij vroeg wie het rapport van de Warren-commissie geloofde - dat Oswald de enige moordenaar is - staken maar enkelen hun hand op.

Bugliosi interviewde honderden mensen, onder wie Oswalds weduwe Marina, en nam duizenden documenten door, waarvan vele niet eerder waren vrijgegeven. De conclusie van zijn boek Reclaiming History: The Assassionation of John F. Kennedy is simpel: Oswald is de enige moordenaar. Bugliosi zei in The New York Times te hopen dat er nu eindelijk een einde komt aan de honderden complottheorieën.

IJdele hoop, want in een studie in het vakblad Annals of Applied Statistics zeggen onderzoekers van de universiteit van Californië dat teruggevonden fragmenten van kogels afkomstig zijn van zeker drie verschillende soorten kogels en dat dus niet kan worden uitgesloten dat er een tweede schutter was. Hoofdauteur is William Tobin, oud-chef van het laboratorium metaalanalyse van de FBI.
MEEST RECENT