Weer nipt poststaking voorkomen in provincie Antwerpen

Print
Hoogstraten - Maandagochtend is in het postkantoor van het Kempense Hoogstraten nipt een staking voorkomen. De vakbonden konden de 27 aanwezige postuitreikers overtuigen het werk niet neer te leggen. Komen er geen structurele oplossingen, lijkt een staking er alsnog onafwendbaar.
Volgens het gemeenschappelijk vakbondsfront kampen de postbodes met een grote onregelmatigheid in de diensten door onder meer personeelstekort. Hoogstraten moet 23 diensten verzorgen. Daarvoor hebben ze recht op 29 mensen (een bezetting van 120 pct), zodat vervangingen bij vakanties en ziekte geen problemen veroorzaken.

Momenteel is er een tekort van twee mensen en is de bezetting dus maar 116 pct. Vorige week waren er vijf mensen te weinig. "Dat maakt een verhoging van de werkdruk met 20 pct om alle rondes af te werken", zegt Jef Michielsen van ACOD. "Om de tekorten in het personeelskader op te vullen, worden er wel interimkrachten ingezet, maar die zijn minder geroutineerd. Dat terwijl van twee 'vaste' krachten de beroepservaringscontracten (BEO) niet verleng werden", aldus de vakbondsman.

De onrust in Hoogstraten volgt op eerdere stakingen in de postkantoren van Berchem, Puurs en problemen in Nijlen. Het gemeenschappelijke vakbondsfront wacht een nationaal overleg op donderdag af om officieel rond de tafel te gaan zitten met de directie. "Komen daaruit geen oplossingen voor de provincie Antwerpen, dan gaan we regionaal aan de tafel zitten", aldus nog Michielsen.
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio