Mechels stadsbestuur laat eerste ontwerp dit jaar opmaken

Print
Mechelen - Deskundigen van de stad Mechelen maken dit jaar nog werk van een voorstel om de vesten (R12) voor een deel al opnieuw in te richten. "Het gaat om de driehoek Schuttersvest, Van Benedenlaan, Leopold- en Hendrik Consciencestraat", zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld).
BR>
De grote werkzaamheden op de Mechelse vesten, om ze naar het voorbeeld van Hasselt om te vormen tot een soort van groene boulevard, zijn nog niet voor morgen. "Eerst moet de R6 in Katelijne zijn doorgetrokken naar de Putsesteenweg in Bonheiden. En ook de nieuwe ringweg achter het centraal station, van Mechelen-Zuid (N1) naar De Nekker (N15), moet er liggen", weet Somers.

Vandaag slikken de vesten nog veel doorgaand verkeer naar Bonheiden, Putte en Heist-op-den-Berg dat die nieuwe wegen moeten opvangen. "Maar dat mag ons niet beletten om bij de pakken te blijven zitten en te wachten met vernieuwen tot 2011, het jaar dat de bypass achter het station afgewerkt moet zijn. Daarom zijn we met het Vlaams Gewest overeengekomen om de voorbereidingen voor de herinrichting nu al op te starten", aldus de burgemeester. Somers hoopt nog voor 2012 de vernieuwing van de vesten in te zetten aan de Schuttersvest en Van Benedenlaan. "Dat zijn de breedste en meest groene stukken van onze vesten. Het zijn autostrades. Daar is wat mogelijk om meer ruimte te creëren voor zwakke weggebruikers, maar bijvoorbeeld ook voor parkeerplaatsen."

Zo ziet Bart Somers mogelijkheden voor de bouw van een ondergrondse parkeergarage. "Die zou niet aan de Hendrik Speecqvest komen zoals ik eerder zei in jullie krant, maar aan de Schuttervest. Tegelijk denken wij na over tweerichtingsverkeer in enkele straten in de buurt van het station." De stedelijke diensten krijgen de opdracht om de eerste ideeën voor een herinrichting op papier te zetten. "Dat voorstel gaan wij dan bespreken met het Vlaams Gewest. Het is sowieso onze ambitie om de vesten een pak aantrekkelijker te maken. Maar een woonstraat met één rijvak zullen wij er nooit van kunnen maken", besluit Bart Somers.

Sven VAN HAEZENDONCK
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio