Sandelyn stelt zusters tentoon

Een opmerkelijke tentoonstelling vertelt het verhaal van de Zusters Annonciaden in Herenthout. Heemkring Sandelyn roept de hulp in van de bezoekers om de geschiedenis te helpen reconstrueren.

Stefan Laenen

BR>

De Zusters Annonciaden streken in 1875 neer in Herenthout. Twee jaar geleden trokken de laatste twee zusters de kloosterpoort achter zich dicht. Voor heemkring Sandelyn de reden om terug te blikken op 130 onderwijsgeschiedenis.

"De invloed van de zusterschool op ons dorp is groot. Duizenden jonge meisjes zijn door de zusters gevormd. Zeventig zijn zelfs bij de orde ingetreden. Waarschijnlijk lokt onze tentoonstelling zoveel volk omdat bijna elke Herenthoutenaar een persoonlijke band heeft met de school", schetst heemkundige Norbert Horemans.

Sandelyn riep inwoners op om spullen in bruikleen te geven die herinneren aan de zusters. De respons was massaal. De heemkring bouwde met het materiaal een klaslokaal van weleer na. Daarin pronken heel wat merkwaardige didactische spullen.

"We tonen schriftjes in schoonschrift, rapporten, schrijfleien en een leesmachine. Ik reed naar het moederhuis in Huldenberg om twee habijten te vragen. Aan de hand van foto’s schetsen we hoe het uniform van de zusters doorheen de 130 jaar evolueerde."

Anonieme gezichten

De honderden foto’s van zusters en oud-leerlingen mogen op het meeste bekijks rekenen. Via een ingenieus systeem kunnen bezoekers ontdekken wie er poseert. Bij onbekende gezichten hoopt Sandelyn voordeel te putten uit het geheugen van Herenthoutenaren.

"Van veel foto’s kennen we helaas niet iedereen. Daarom legden we overal een schriftje bij. Wie iemand herkent, wordt vriendelijk verzocht dat te noteren. Op die manier kunnen we anonieme gezichten terug een naam geven", hoopt Paula Willems die zelf 41 jaar lang huishoudkunde gaf.

De tentoonstelling loopt nog tot maandag 28 mei in de gerestaureerde Sint-Gummaruskapel in de Vonckstraat. De expo is elke weekdag open van 14u tot 18u, tijdens het weekend van 10u tot 12u en van 14u tot 18u.

Stefan LAENEN

014-51.24.53

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio