Twee gezondheidsbeurzen in één weekeinde

Print
Antwerpen - De gezondheidsfreaks kwamen aan hun trekken, afgelopen weekeinde in Antwerpen. Daar vonden liefst twee gezondheidsbeurzen plaats: één in 't Elzenveld en één in hangar 15 aan de Cockerillkaai. Alleen keken ze wel héél verschillend aan tegen het begrip 'gezond'.
BR>
In hangar 15 ruikt het naar wierook en lavendelzeepjes, en er liggen bezoekers op massagetafels met hun gezicht vol klei. Maar er is ook een stand van Proximus, met daarnaast een reeks werkloze kaartlegsters ("weinig volk vandaag"), een praatgroep voor chronisch zieke patiënten, een familiebedrijf met biologische zeep en een soort van kermiskraam met pluchen beesten.

We worden aangeklampt door een standhouder met een Duits accent die ons per se een "gratis mediaanmeting" wil aansmeren. "Die meet de toestand van al uw organen. Of ze over- of onderactief zijn, of in disharmonie." Tegenpruttelen heeft geen zin, de standhouder duwt me twee metalen staafjes in mijn handen. "Nu stuur ik een mi-nu-scu-le hoeveelheid stroom door uw lichaam en weten we meteen welke van uw organen u zorgen moet baren", legt de man uit. Maar dat valt tegen. "Holala, u bent kerngezond", zegt hij als hij de resultaten ziet. "Alleen moet u wat minder appelsienen eten. Die zijn niet goed voor uw blaas. Daar krijgt u ook gynaecologische problemen van. Hebt u die?"

Op naar de volgende stand. Van de Scientology Kerk, zo blijkt. Voor de ene een religie, voor de andere een ordinaire sekte. Hoe dan ook: de standhouders willen een boek aan de man brengen dat volgens een opgetrommelde woordvoerster gaat over 'reactief en analytisch verstand en verborgen problemen in het ene verstand die uit de weg moeten worden geruimd'. Of zoiets. En om uit te vissen welke verborgen problemen ik heb, moet ik aan de stressmeter.

Weer krijg ik twee staafjes in mijn hand. "Denk aan iets stresserends", zegt de woordvoerster. Dus denk ik aan mijn werk. De wijzer op de meetmachine beweegt amper. "U hebt geen stress op uw werk", stelt ze vast. "Denk aan iets anders." Ik kijk naar de fotograaf die met een uitgestreken gezicht naar al die onzin staat te kijken en plots gaat de meter de hoogte in. De woordvoerster probeert me het boek nog te verkopen, maar nee dank u. Laat die verborgen problemen maar lekker verborgen blijven.

2. Antwerpen geniet gezond

Een beetje sceptisch na al die mediaan- en andere meters, trekken we naar 'Antwerpen geniet gezond' in 't Elzenveld. Meteen belanden we midden in een biomarkt waar artisanale honing, vezelrijk brood en appels met bruine vlekjes op worden verkocht. Dit is een héél andere beurs, valt op. Hier worden workshops georganiseerd - 'koken met wilde kruiden', 'medische en nutritionele voordelen van soja', macrobiotiek lekker anders' - slaan ze je met verse vruchtensapjes, BMI-tabellen en voedingsdriehoeken rond de oren en kan je kennismaken met nordic walking, tai-chi en 'rope skipping' of touwtjespringen.

We vallen binnen in de workshop 'Winkeloefening Verborgen Vetten', waar een diëtiste als een volleerde marktkraamster de longen uit haar lijf schreeuwt. "Dames en heren, u ziet hier allemaal dozen met koekjes. Doe alsof u in de winkel bent. Kies de koekjes die u het lekkerst vindt." De diëtiste heeft een hoekje van de zaal ingericht als winkeltje met rekken vol dozen met koekjes, potjes met dipsaus, klaargemaakte maaltijden, zakken chips en blikken tv-worstjes. "Mevrouw, wat staat er op uw etiket? Calorieën: 360!" De mevrouw trekt wit weg, dit waren nu net haar lievelingskoekjes.

We rekenen nog even ons BMI uit, meten onze buikomtrek - met een ordinaire lintmeter - en stellen vast dat we héél goed bezig zijn. Kerngezond. Alleen wat minder appelsienen eten, dus.

Bénédicte VAN PAESCHEN

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio