Thuis in Bisschoppenhof

Print
Deurne - "Komt er een terras? Wordt het een duur restaurant? En kan het hek van het park 's avonds dicht?" Acteur Peter Van Asbroeck kreeg een heleboel kritische vragen, toen hij zaterdag zijn project 'FoodJ' voorstelde aan de buurtbewoners van kasteel Bisschoppenhof.
BR>
'FoodJ' gaat pas van start in september, en eigenlijk wilde de Thuis-acteur het infomoment voor de buurt nog even uitstellen. "Maar nu we volop aan het werk zijn in het kasteel, steken de buurtbewoners om de haverklap hun hoofd binnen om te vragen wat we aan het doen zijn", lacht Peter Van Asbroeck. "Dus leek het ons beter om nu meteen alle vragen te beantwoorden, voor er de wildste geruchten de ronde gaan doen."

FoodJ is een tewerkstellingsproject waarin Peter Van Asbroeck met de hulp van twee chefs jonge werklozen wil opleiden tot kok. Op de gelijkvloerse verdieping van kasteel Bisschoppenhof komt een restaurant, op de eerste etage een lounge waar de gasten kunnen natafelen bij een stemmig muziekje. Er zullen ook kookdemonstraties worden gegeven, er komen een FoodJ-cateringdienst en een FoodJ-bus waarmee de koks de zomerse festivals zullen afschuimen. En om de buurt te betrekken bij het project, staan er ook barbecues, zomerfestivalletjes en een kerstmarkt op het programma.

Tientallen buren kwamen opdagen op het infomoment. En allemaal hadden ze massa's vragen. "Komt er een terras?" wilde iemand weten. "Dit jaar niet meer, omdat we pas in september starten", antwoordde Peter Van Asbroeck. "Maar in de lente wel." "Komt er verlichting in het park?" vroeg iemand bezorgd, "want nu is het één donker gat." Dat was een moeilijke voor Van Asbroeck. "We hebben alleen maar iets te zeggen over het terrein binnen de grachtengordel. Voor de rest van het park is het district bevoegd. We zullen het probleem aan het district voorleggen", beloofde hij. "Kunnen er ook communiefeesten worden georganiseerd?" wilde een buurtbewoner weten. "Ja, ja", knikte Peter Van Asbroeck. "In de nok van het dak is een polyvalente zaal. Die is daar prima voor geschikt."

Na een uurtje zat de vragenronde erop. En de buurtbewoners? Die waren unaniem enthousiast. "Eindelijk komt er weer wat beweging in dit prachtige kasteel", vinden Joris Vastmans en Rita Dugardin. "Het was zo'n enge plek al die jaren. Oudere mensen durfden amper voorbij het park wandelen. Als de verlichting er komt en het hek 's avonds dichtgaat, blijven de ongure types wel weg", denkt Joris. Hij en zijn vrouw Rita worden één van de eerste klanten van FoodJ. "In september komen we hier onze veertigste huwelijksverjaardag vieren. Ons tafeltje is al gereserveerd!"

Bénédicte VAN PAESCHEN
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio