De slag om Deurne

Print
Deurne - Duizenden liefhebbers genoten dit weekend van vliegtuigen en vliegkunsten tijdens de 17de Stampe-Vertongen Fly In op de luchthaven van Deurne. Radioman Guy De Pré en een pasgetrouwd koppel hadden extra veel lol.
BR>
Ze waren er allemaal: de legendarische vliegtuigen van Stampe-Vertongen, de Fokker DR1 Triplane – het toestel waarmee de legendarische 'Rode Baron' Manfred von Richthofen in de Eerste Wereldoorlog dood en vernieling zaaide - tot de al even roemrijke Spitfires en een B-25 Mitchell-bommenwerper. Danny Cabooter en zijn vrienden, die de Fly In nu al voor de zeventiende keer organiseerden, konden hun geluk niet op. "Dit betekent voor mij ook dat heel veel Antwerpenaars toch verknocht zijn aan hun luchthaven", aldus Cabooter.

De vliegtuigen, allemaal privé-eigendom, waren twee dagen lang niet uit de lucht. Voor de piloten en hun medewerkers werden het hoogdagen, waarop ze vrienden uit zowat heel Europa ontmoetten. Er stonden ook adembenemende demonstraties op het programma, zoals de vlucht van een B-25-bommenwerper. De motoren sloegen puffend, kreunend en met een serieuze rookontwikkeling aan, maar eenmaal in de lucht toonde het vliegtuig een sierlijke wendbaarheid. De B-25 werd vooral vanop vliegdekschepen tegen de Japanners ingezet, maar was ook in Europa actief.

Het publiek genoot met volle teugen. De liefhebber kon ook zelf de lucht in. Een pasgetrouwd koppel, dat de luchthaven had uitgekozen als locatie voor de huwelijksfoto's, had niet alleen het geluk bijzonder originele beelden te kunnen laten nemen, het kreeg er de gelukwensen van duizenden mensen bovenop.

De bekende radioman Guy De Pré had zich door Danny Cabooter laten overhalen om de Fly In aan elkaar te praten. "Ik doe dit graag", zei hij. "Vliegen is altijd al een passie geweest. Het geeft een goed gevoel dat ik nu tussen al die oude parels mag staan. Ik ga binnenkort zo'n piloot-voor-één-dag-sessie volgen op de luchthaven van Deurne. Valt die eerste ervaring mee, dan doe ik misschien een gooi naar mijn vliegbrevet."

Jean-Pierre DE LAMPER
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio