Rode kaart opgegeten

Print
Antwerpen - Wist u dat enkele Antwerpse advocaten, naast het bezoeken van gevangenen, het instuderen van dossiers of het pleiten voor de rechtbank, ook samen een succesrijke voetbalploeg vormen? FC Balievoetbal verdedigt volgende week in Portugal zelfs de Belgsiche eer op de European Lawyers Football Cup.
BR>
De Antwerpse advocaten vormen al 76 jaar een voetbalploeg. Het team speelt een heel jaar competitie tegen onder meer 'confraters' uit Brussel, Gent, Leuven, Luik of Charleroi. Naast de nationale competitie staat er om de twee jaar ook een internationaal tornooi op het programma. "De Mundi-avocat, die wij al twaalf keer meemaakten - de laatste twee edities in Malta en Hongarije - kan je vergelijken met de wereldbeker voetbal, terwijl de European Lawyers Football Cup (ELF-Cup) dan weer doet denken aan de eindfase van de Champions League", vertelt advocaat Christian Clement, voorzitter van de Antwerpse Balieploeg.

"Na een succesvolle deelname in Salzburg, trekken we nu naar Albufeira, in de Portugese Algarve, voor onze tweede ELF-Cup. Daar strijden we van 24 tot 29 mei tegen 21 teams, uit o.a. Nederland, Duitsland, Spanje, Engeland, Frankrijk, Turkije en Italië. Dat laatste land vaardigt overigens het grootste aantal ploegen af. Samen met de Brusselse Nederlandstalige balie verdedigen wij er de Belgische eer. En hoewel er na de wedstrijden steevast een hartelijk verbroedering ontstaat, beloven het weer duels op het scherp van de snee te worden", meent Clement. "Tijdens de Mundi-avocat in Marokko in 2000 speelden we een match tegen het organiserende team uit Marrakech. In de verzengende hitte wonnen wij het felbevochten duel, wat absoluut niet naar de zin was van de massaal naar het stadion afgezakte jongeren. Wij kregen politiebegeleiding op weg naar onze bus, omdat die heethoofden ons bekogelden met stenen en drankblikjes."

Rode kaart

"Balievoetbal is veel meer dan zomaar wat sjotten. Op het veld vergeet je elk professioneel dispuut. Stagiairs schreeuwen hun patrons toe met de voornaam en ploegmaats zijn plots "confraters voor het leven". Een van de meest onverwachte dingen die ooit gebeurde, was een advocaat die uit protest tegen de beslissing van de scheidsrechter de hem getoonde rode kaart opat!"

"Vroeger mochten er ook mensen van het parket mee spelen, maar de laatste jaren bestaat onze ploeg uitsluitend uit advocaten, aangevuld met één deurwaarder. De competitiewedstrijden en internationale tornooien leveren ook interessante contacten op. Soms zie je een buitenlandse advocaat, die je op zo'n tornooi hebt leren kennen, plots opduiken in een grensoverschrijdend onderzoek. Dan begin je met een streepje voor", lacht Christian Clement.

Stijn DE KONING
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio