Politie jaagt junks weg

Print
Antwerpen - Eind december zei winkelier Mohamed Fardass dat hij zich niet zal laten wegjagen door de junks voor zijn deur. Vijf maanden later zijn de dealers en de drugsverslaafden verdwenen en zit hij nog in zijn fotowinkel. "Het is gewoon ongelooflijk", zegt Fardass.
BR>
Het kruispunt Elisabeth-, Diepe- en Korte Zavelstraat in Antwerpen-Noord leek eind vorig jaar op een openluchtdrugsmarkt. Dealers en junks deden open en bloot hun ding. Het gebeurde allemaal voor de biowinkel van Gustaaf Delien.

Het is vrijdagochtend rustig op het kruispunt. Geen junk te bespeuren. "Het is hier schitterend", zegt Delien. "Je hebt weer de sfeer van twintig jaar geleden. Niet alleen de drugshandel is weg, maar ook het geroep en de agressie. De sfeer is ontspannen. Je zou met de stoel op de stoep gaan zitten. Dat is allemaal dankzij het optreden van de politie. Twee weken lang waren de agenten hier dag en nacht aanwezig. In het verleden waren er ook al acties, maar die waren te kortstondig. Nu werd er voor een lange periode consequent opgetreden. Binnenkort wordt ook de bewakingscamera in gebruik genomen. Ik weet niet of de dealers nu ergens anders aan de slag zijn, of ze meer geniepig dealen?"

Ook aan de overzijde van de biowinkel zit Mohamed Fardass te glunderen in zijn fotowinkel. De zaken gaan weer goed. "Twee tot drie weken lang trad de politie hard op", zegt Fardass. "Ik kon mijn ogen niet geloven. Elke junkie en dealer werd tegengehouden en gecontroleerd. Ze zijn nu verdwenen. Ik hoop dat de politie alert blijft en de zaak niet eerst laat verzieken voor ze weer optreden."

Fortuna

De actie van de lokale politie kreeg de naam Fortuna. "Het past binnen onze projectmatige aanpak van overlast", zegt politiewoordvoerder Sven Lommaert. "We willen het open en bloot drugsdealen en alle problemen daarrond stoppen. Daarom zitten we de dealers en de junkies continu op hun huid. Als het drugsprobleem verschuift, schuiven onze mensen mee. Zij bepalen dat van dag op dag. Het kerngebied blijft het kruispunt Diepe-, Korte Zavel- en Elisabethstraat."

Op donderdag 31 mei wordt de bewakingscamera aan het kruispunt in gebruik genomen.

Sacha VAN WIELE
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio