Snel vangrails in bocht

Print
Antwerpen - Na zeventien ongevallen in drie jaar, plaatst het Vlaams Gewest vangrails aan de gevaarlijke bocht op de brug aan de Noorderlaan, tussen de Noorderplaats en de IJzerlaan. De balustrade van de brug is er al maanden stuk en voorlopig vervangen door een stel wiebelende dranghekken. Dat die niets tegenhouden, bleek zondag nog: toen donderde een chauffeur met wagen en al naar beneden.
BR>
Voor die chauffeur liep het goed af. Hij belandde met zijn Jaguar op de stenen trap aan de achterkant van de brug, in het straatje Hardenvoort. Hij schoof over de treden naar beneden en eindigde op zijn zijkant. De hulpdiensten konden de bestuurder nergens vinden, maar in de loop van zondagnamiddag meldde hij zich aan bij de politie. Het had anders kunnen aflopen voor de chauffeur: was hij een paar meter verder door de dranghekken gereden, had hij de trap gemist en een smak van vier meter diep gemaakt.

"Ik weet het", zucht Jean Van Vlierberghe, ingenieur bij het Vlaams Gewest, bevoegd voor de Noorderlaan. "We wilden de brug eerst niet herstellen omdat ze toch wordt aangepakt bij de heraanleg van de Noorderleien. Bovendien is de brug verboden terrein voor fietsers en voetgangers. Allemaal redenen om de balustrade niet definitief te herstellen."

Maar dat gaat het Vlaams Gewest nu wél doen. "De heraanleg van de Noorderleien gebeurt pas in 2008. En intussen vliegt de ene na de andere wagen uit de bocht. Sinds 2004 hebben we al zeventien schadegevallen genoteerd", zegt Van Vlierberghe. "Dus zullen we er vangrails plaatsen. Die worden over enkele weken geleverd. Daarna zullen we - achter de vangrails, dus - de balustrade herstellen."

Maar zelfs mét vangrails, is de situatie op de brug niet ideaal. "Wie dan nog in de vangrail vliegt, rijdt waarschijnlijk ook de verlichtingspaal stuk. Want omdat er te weinig plaats is om de verlichtingspaal achter de vangrail te zetten, wordt die in de vangrail ingewerkt. Maar zo zal het altijd wat zijn", aldus ingenieur Van Vlierberghe.

Bénédicte VAN PAESCHEN
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio