De Krikker stopt

Print
Antwerpen - Het collectief De Krikker, een garage zonder bazen uit de Turnerstraat 36 op het Kiel, waar de medewerkers in onderling overleg beslissen, sluit in september de deuren. De Krikker deelt in de recessie die ook andere kleine garages treft.
BR>
De Krikker werkte al enkele tijd met verlies. Dit zou op termijn naar een faillissement leiden en dat zou de klantenvennoten duperen, die zonder dividend te vragen, geld ter beschikking hebben gesteld van de coöperatieve vennootschap. Daarom houdt het collectief de eer aan zichzelf en sluit het na een uitloopperiode in september definitief de deuren.

De Krikker was geen garage als een andere. Gestart in 1981, in zelfbeheer, als laat kindje van mei ’68, toen "het bestaan van bazen, nog bleef verbazen". Het collectief wilde een economie op mensenmaat. Waar er een gelijkwaardigheid was tussen klant en garagist, waar niet het winstprincipe primeert. Met doe-het-zelf-zaterdagen, handige Henriëtta, een monteurcursus voor vrouwelijke chauffeurs en ecologisch verantwoorde recyclage bij herstellingen. Dit bracht natuurlijk minder geld in het laatje dan bij een klassiek bedrijf. "Al die sociale keuzes, minder werk door de langere onderhoudsintervallen bij moderne auto’s, en het feit dat de invoerder steeds meer en meer kosten allerhande op de garages afwentelt, maakt de toestand voor ons onhoudbaar", vertelt Bob, één van de medewerkers van De Krikker.

Het collectief heeft heel wat realisaties op zijn palmares. Het vertrouwen van de klant was dan ook zeer groot. Het kon het pand aan de Turnersstraat kopen op een openbare verkoop met geld van de klanten, die medecoöperator werden. Het kreeg de Hefboomprijs voor Sociale en Solidaire Economie in 1998. Het stond effectief aan de kant van de arbeiders tijdens de acties rond de sluiting van Renault-Vilvoorde, en haalde hiermee dikwijls de pers. De Krikker was uitgesproken multicultureel. En heeft ook een aantal politieke vluchtelingen via stageplaatsen opgeleid. Mostafa, Jo, Fernando, Sayid, Peter en Bob sluiten eind september noodgedwongen de deuren van een garage die meer was dan een louter bedrijf.

Hugo WILRI
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio