Paniek over 100 serviceflats

Print
Zandhoven - De buurtbewoners van Pniël in Pulderbos kwamen per toeval te weten dat het rusthuis 100 serviceflats wil bouwen op de plaats waar nu de parking en het dierenpark ligt. Het gaat om een meer dan 90 meter lang, 50 meter breed en drie bouwlagen hoog blok dat een grote impact zal hebben op het leven in de rustige woonwijk.
BR>
Niet alleen de grootschaligheid, maar ook het gebrek aan communicatie stuit de buurt tegen de borst. Een bewoonster die een verdwaalde eend terugbracht, zag per toeval in de inkomhal de maquette staan en schrok zich een bult. "De gemeente wou gunstig adviseren. We hadden nog maar één dag om te reageren", vertelt Dirk Geraedts.

Terwijl Pniël zich graag profileert als een groen rusthuis met een eigen dierenpark, besliste de Raad van Bestuur om de huidige parking en het achterliggend beboste gebied waar nu damhertjes, ezels en kippen lopen, te bebouwen. De parking en de toegang worden verlegd naar de aanpalende servitudeweg. Wat de buurt extra zorgen baart, is dat een boer momenteel ook de naastliggende weide te koop aanbiedt. "Een projectontwikkelaar uit Gent is geïnteresseerd. Wij vrezen dat hij er eveneens serviceflats wil realiseren", vertelt Annemie Van Loock.

De Rusthuislaan-Witte Hoeve is een residentiële wijk met een groen karakter. Dirk Geraedts heeft er nog maar pas gebouwd. "Voor de aankoop van mijn bouwgrond heb ik speciaal bij de gemeente geïnformeerd of het rusthuis nog kon uitbreiden. De gemeente verzekerde mij dat Pniël aan zijn limiet zat. Maar serviceflats zijn blijkbaar iets anders dan een rusthuis. Zoals de plannen er nu voorstaan, zal ik vanuit alle ramen van mijn huis op een massieve appartementsgevel kijken."

Niet onredelijk

Het valt op dat de buren helemaal niet onredelijk zijn. "Wij beseffen dat serviceflats met de huidige vergrijzing nodig zijn. Daarom willen wij samen zoeken naar een aanvaardbaar project. De huidige gebouwen van Pniël in landelijke stijl zijn perfect geïntegreerd in de buurt. Wij stellen voor om de bouwhoogte te beperken en het aantal serviceflats tot maximum 60 te herleiden. 100 flats, waarin dikwijls twee mensen wonen, kan deze wijk - zonder één winkel in de buurt - niet aan. Wij vragen ook om de groene buffer te sparen en het gebouw verder binnen het domein van Pniël in te planten."

Dinsdagavond kwamen de buurtbewoners de maquette bekijken. Een lid van de beheerraad van vzw Pniël drukte iedereen op het hart dat de maquette "enkel een idee is, een denkpiste, maar nog niet concreet." "Vreemd, want de uitgewerkte plannen liggen al op het gemeentehuis", zegt Annemie Van Loock. De vzw Pniël belooft om alsnog een overlegvergadering met de buurt te organiseren.

Ook burgemeester Luc Van Hove (CD&V) benadrukt dat het om een voorontwerp gaat en er zeker nog een terugkoppeling komt tussen gemeente, rusthuis en bewoners. "Wij wilden niet zonder meer gunstig adviseren. Serviceflats zijn nodig, maar het project mag de omgeving niet overbelasten. Ik heb de maquette niet gezien, maar als ik hoor dat het om een 90 meter lang bouwblok gaat, lijkt me dat inderdaad wel erg groot. Wij gaan de plannen nu opnieuw onderhandelen. Dit is de startfase, niks is beslist."

Kristin MATTHYSSEN
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio