Liefdesleven boommarter verklikt door zendertje

Print
Kalmthout - Nadat een aangereden boommarter is hersteld in een Brasschaats opvangcentrum, is het beestje nu door onderzoekers van het Brusselse Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) aan de rand van de Kalmthoutse heide losgelaten. De marter kreeg een zender om zodat ze het dier op de voet kunnen volgen.
BR>
"De verwondingen vielen gelukkig mee, zodat we het dier een week na de aanrijding al opnieuw konden loslaten", vertelt onderzoeker Koen Van Den Berge van INBO. "Via een halsbandzendertje volgen wij het doen en laten van de mannelijke boommarter zowel overdag als 's nachts op de voet. Dat gebeurt vanuit een terreinwagen of al wandelend door de heide met een speciale handantenne."

Koen Van Den Berge: "Wij willen vooral te weten komen hoe groot het afgebakende territorium is, waar de boommarter zich overdag verschuilt, in welke zone hij jaagt, waar en wanneer hij vrouwtjes ontmoet,... Aan de hand van de onderzoeksresultaten willen we het natuur- en landschapsbeheer bijsturen zodat de populatie van deze zeldzame martersoort opnieuw kan toenemen." Het INBO onderzoekt al sinds '98 de verspreiding van de marterachtigen over gans Vlaanderen, maar tot nu werden er slechts acht boommarters gevolgd.

SdK
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio