Van heikeuter tot bedrijfsleider

Print
Wuustwezel - Naar aanleiding van Dorp in de kijker én omdat de Landelijke Gilde 111 jaar oud is én de melkerij Ste Marie juist 100 jaar bestaat, werd het boek "Van heikeuter tot bedrijfsleider" uitgegeven. Het boek, dat vertelt over een eeuw boerenleven in Wuustwezel, werd geschreven door Neel Vermeiren.
BR>
"Een heikeuter is een keuterboerke, een klein boertje dat vroeger nauwelijks zijn kost verdiende op de heide", legt Neel uit. "Het was eerst de bedoeling om een boek te schrijven over het boerenleven om 111 jaar Landelijke Gilde te vieren. Omdat de melkerij dit jaar 100 jaar bestaat, werd besloten om dit ook in het boek op te nemen. Het boek beschrijft onder andere waarom de boeren zich ongeveer een eeuw geleden zijn beginnen verenigen."

De Wuustwezelse schrijver is een half jaar bezig geweest met opzoekingwerk en het schrijven. "Ik ben in de archieven gedoken, onder andere van de Landelijke Gilde en van de melkerij, en ik ben ook nog bij oude boeren op interview geweest, met leuke en sappige verhalen als resultaat. Ik had heel veel materiaal, dus ik heb moeten kiezen en sorteren wat bruikbaar was. Ik denk dat je over het landbouwleven in Wuustwezel wel een boek van 600 blz. kan schrijven. Er is nog zoveel dat ik niet vermeld heb, zoals bijvoorbeeld de evolutie van het melken met de hand naar de mechanisatie van de landbouw of het oude landbouwmateriaal. Dat moet iemand na mij maar eens doen."

De eerste reacties zijn positief. "Ik hoor vaak dat het vlot leest. Dat komt omdat ik de saaie geschiedenis eruit gelaten heb en ik er nogal wat anekdotes in verwerkt heb. Zo werd tijdens de Eerste Wereldoorlog bijvoorbeeld klaver geteeld om te roken, omdat tabak te duur was, en moesten de koeien werken op het veld omdat de paarden in beslag genomen waren."

An VAN DEN OUWELANT

Alle boeren in Wuustwezel heb een gratis exemplaar ontvangen, maar het boek kan voor 10 euro nog besteld worden via de secretaris van de Landelijke Gilde Karel Breugelmans (03-669 66 15).
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio