BV's lezen gedichten van leerlingen in

Print
Dendermonde - De leerlingen van het Centrum Deeltijds Onderwijs Trefpunt in Dendermonde komen naar buiten met een ambitieus project. Ze schreven tal van gedichten en lieten die inlezen door bekende Vlamingen. De cd's verkopen ze nu ten voordele van een schooltje uit Senegal.
BR>
"Onze leerlingen krijgen nogal eens makkelijk het etiket van probleemjongeren opgeplakt", stelt coördinator Johan De Lathouwer vast. "Maar wij weten dat ze heel wat kracht in zich hebben, met enkele projecten willen we aantonen dat ze het zeker waard zijn om in te geloven."

"We konden kiezen om enkele vakken zoals sport even te laten vallen", vertelt Femke Minnaert (16), die haartooi volgt. "In de plaats hebben we dan geschreven. Ik heb een viertal teksten in het Engels geschreven. Die zijn dan verwerkt in liedjes. Anderen hebben dan gedichten geschreven en die worden ingelezen op een cd door BV's."

Bij die BV's zitten onder andere premier Guy Verhofstadt (Open Vld), minister Frank Vandenbroucke (sp.a), Joyce De Troch en anderen, zoals ook mensen uit de werkgeverssector. "Zij stonden vaak versteld van de kwaliteit van de gedichten", zegt Gunther Van Lierop, die het project opvolgt. "We probeerden de meeste BV's bijeen te krijgen op inleesdagen, maar bij anderen gingen we aan huis."

De leerkrachten mochten zelf goede doelen voorstellen en een schooltje in Senegal dat in acute geldnood zit, werd uitgekozen. De opbrengst van de cd, die in kunstverpakking zit en 12,50 euro kost, gaat daar naartoe. De cd's Kom dichter zijn vanaf 28 mei te koop. De school stelt op die dag tijdens haar jaarlijkse opendeurdag de cd voor aan het grote publiek in aanwezigheid van enkele BV's.

Schildpad

Kom dichter is niet het enige project dat de school organiseert om jongeren zich te laten ontpoppen. Via Time-out kunnen leerlingen die het even moeilijk hebben in de klasgroep op een creatieve manier stoom aflaten. Zo maakten ze al originele armaturen en onder leiding van leerkacht en kunstenaar Nikolaas E. Scrivens werken ze aan een sculptuur rond de fabel van de haas en de schildpad.

Raf MOORTGAT
Info:www.cdodendermonde.be
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio