Vlaams Belang onder druk

Vlaams Belang onder druk

Vlaams Belang onder druk

Print
Het Vlaams Belang trekt niet zonder zorgen naar de verkiezingen van 10 juni. Voor het eerst krijgt de partij af te rekenen met een concurrent op de Vlaamse rechterzijde, Lijst Dedecker, terwijl het kartel CD&V/N-VA voluit de communautaire kaart trekt.
BR>
Bovendien kreeg de partij voor het eerst af te rekenen met interne problemen die zowaar in de media werden uitgevochten. De partijtop legt de lat dan ook erg laag: 18 procent of het resultaat van de vorige federale verkiezingen. Een jaar later was de partij bij de Vlaamse stembusgang goed voor 24 procent van de stemmen.

Als campagnebeeld heeft Vlaams Belang gekozen voor een leeuwenkop met de slogan "Vlaamse kracht". Het gaat volgens de partij om een terugkeer naar de basis en de drie V's: Vlaanderen, Veiligheid en Vreemdelingen. Het Vlaams Belang is de enige Vlaamse oppositiepartij en de enige zekerheid voor een onafhankelijk Vlaanderen, wordt benadrukt.

Oude bekenden
De meeste lijsttrekkers zijn oude bekenden: Gerolf Annemans trekt de Antwerpse kamerlijst, Bert Schoofs staat op één in Limburg, Filip De Man in Brussel-Halle-Vilvoorde en Hagen Goyvaerts in Leuven. Partijvoorzitter Frank Vanhecke kiest voor de Senaat, zodat Koen Bultinck de West-Vlaamse lijst trekt. Guy D'Haeseleer Vervangt Francis Van de Eynde die een stap achteruit zet.

Vlaams Belang legt de lat voor 10 juni bewust erg laag. Daar hebben de uitlatingen van twee verruimers veel mee te maken. Jurgen Verstrepen werd scherp teruggefloten voor zijn pleidooi om naar het VB nog een verruimingslijst met leden van de partij aan de verkiezingen te laten deelnemen. Marie-Rose Morel kelderde de plannen van de partijtop om met Jean-Marie Dedecker in zee te gaan.

Onenigheid
Beide incidenten legden voor het eerst onenigheid binnen de partij bloot. Verstrepen trok uiteindelijk de deur achter zich toe en werd Antwerps lijsttrekker voor Lijst Dedecker. Ook enkele vooral lokale mandatarissen en per toeval verkozen Vlaams parlementslid, Monique Moens, deden hetzelfde, maar bij het Vlaams Belang verwacht men weinig electorale schade.

BELGA

.

Nu in het nieuws