Groen! wil opnieuw in parlement zetelen

Sinds de verkiezingsnederlaag van 2003 telt Groen! geen enkele vertegenwoordiger meer in het federale parlement. Daar wil de partij absoluut verandering in brengen. De Vlaamse groenen rekenen daarvoor op een reeks nieuwkomers en culturele figuren. Het klimaat en de armoedebestrijding vormen de inhoudelijke speerpunten.

bsouffreau

BR>

Na vier jaar regeringsdeelname werd Groen!, toen nog Agalev, in 2003 afgestraft door de kiezer. De partij bleef steken op 2,47 pct en verdween uit Kamer en Senaat. Opnieuw vertegenwoordigers krijgen in dat federale parlement, is voor de Vlaamse groenen zelfs van levensbelang. Concreet mikt Groen! op zes zitjes in de Kamer en twee in de Senaat. Daarvoor zouden minstens 300.000 stemmen nodig zijn. Mocht de kans zich voordoen, dan sluit Groen! een nieuwe regeringsdeelname niet uit.

Opwarming aarde

Groen! hoopt de vruchten te kunnen plukken van het groeiende klimaatbewustzijn en maakte van het klimaat een absoluut speerpunt. De partij pleit voor een radicale ecologische omslag met onder meer een klimaatpact, een klimaatwet en forse investeringen in hernieuwbare energie. De uitstap uit de kernenergie mag niet teruggedraaid worden en de uitstoot van broeikasgassen moet tegen 2050 met 80 tot 90 pct dalen. Ook armoedebestrijding vormt voor Groen! een sleutelthema. Daarbij aansluitend pleit de partij voor een extra belasting op vermogens boven 500.000 euro.

Om op 10 juni een goed resultaat te halen, rekent de partij op een reeks nieuwe gezichten. De kamerlijsten worden getrokken door Wouter De Vriendt (West-Vlaanderen), Stefaan Vanhecke (Oost-Vlaanderen), Meyrem Almaci (Antwerpen), Johan Danen (Limburg), Tinne Van der Straeten (Brussel-Halle Vilvoorde) en Peter Lombaert. De Senaatslijst wordt getrokken door voorzitster Vera Dua, gevolgd door wetenschapper Peter Tom Jones en de Antwerpse Freya Piryns.

BV's

De partij wist daarnaast een reeks bekende figuren te strikken. Zo staan auteurs Anne Provoost en Peter Verhelst en ook muzikant Tom Kestens (Lalalover) op de Senaatslijst. Ook journalist en regisseur Luckas Van der Taelen, ex-mensenrechtenactivist en ex-sp.a-senator Paul Pataer en ex-Amnesty International Vlaanderen-voorzitter Jef Verrydt versterken de Groen! -lijsten.

Als het van voorzitster Dua afhangt, mag Groen! bij een goed resultaat niet aan de zijlijn blijven staan. De partij gaat voor regeringsdeelname. "Nu aan de kant blijven staan, zou onverantwoord zijn", verklaarde Dua eerder al.