N-VA streeft naar Vlaamse onafhankelijkheid

De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) van Bart De Wever en Geert Bourgeois wil op 10 juni samen met kartelpartner CD&V de meerderheid van socialisten en liberalen breken. Paars staat voor de N-VA gelijk met "immobilisme" op communautair vlak, terwijl de N-VA gaat voor een stapsgewijze Vlaamse onafhankelijkheid.

BR>

Voor de Vlaams-nationalistische N-VA moet er na tien juni een grote staatshervorming komen waarbij Vlaanderen en Wallonië meer hefbomen in handen krijgen. De N-VA zien de verkiezingen als een strijd tegen de "verstrikking" van Vlaanderen door de karikaturale "non" die de strikjesdragende PS-voorzitter Elio Di Rupo uitspreekt "tegen elke oplossing die Vlaanderen nodig heeft".

De N-VA verwijt de Vlaamse regeringspartijen sp.a en Open Vld dat ze het status quo op communautair vlak mee in stand gehouden hebben en vrezen dat die partijen dat de komende jaren zullen blijven doen.

Iets gebeuren

De N-VA wil zeker zijn dat er nu wel iets gebeurt op het vlak van meer Vlaamse autonomie en wil wegen op de regeringsonderhandelingen. De partij rekent daarvoor ook op de sterkte van kartelpartner CD&V. Eind vorig jaar kwam er, door de overstap van ex-VLD'er Jean-Marie Dedecker, even een breuk in het kartel, maar na een rumoerige week gaf de N-VA Dedecker op voor een goede kartelovereenkomst met CD&V.

Door die overeenkomst maakt N-VA wel eens kans om na 10 juni rond de tafel te mogen zitten, want het kartel CD&V/N-VA voert al jarenlang onbedreigd alle peilingen aan. De Franstaligen die niet happig zijn op de Vlaamse communautaire eisen, hebben alvast niet veel zin om met de separatisten van de N-VA rond de tafel te zitten.

Het kartelakkoord met CD&V biedt de N-VA goede perspectieven rond vertegenwoordiging in Kamer en Senaat. De eerste federale verkiezingsdeelname van de VU-erfgenaam vier jaar geleden was immers geen groot succes. De partij haalde toen zonder kartelpartner maar één enkele kamerzetel binnen. De lijstafspraken met CD&V geeft de N-VA uitzicht op meerdere verkozenen in het federale parlement.

Voorzitter Bart De Wever staat tweede op de Kamerlijst in Antwerpen. Vlaams N-VA minister Geert Bourgeois duwt de kamerlijst in West-Vlaanderen. Ondervoorzitter Louis Ide staat vierde op de CD&V/N-VA senaatslijst.

BELGA

Nu in het nieuws