Spirit op eigen kracht

Spirit op eigen kracht

Spirit op eigen kracht

Print
Is Spirit in staat om op eigen kracht een aantal eigen mensen in het parlement te loodsen? Dat is voor de linksliberalen de hamvraag bij deze federale verkiezingen. Het resultaat zal mee hun toekomst bepalen.
BR>
De voorbije vier jaar werkte de kartelpartner van sp.a alvast hard om het imago van ideetjespartij af te schudden.

Spirit ontstond eind 2001 uit de as van de Volksunie en is ondertussen al een flinke kleuter. Tijd om de eerste stappen naar zelfredzaamheid te beginnen zetten, zullen ze bij de Vlaamse socialisten hebben gedacht. Terwijl Spirit in 2003 en 2004 de parlementaire mandaten nog grotendeels in de schoot geworpen kreeg - zes kamerleden en vijf Vlaamse parlementsleden - moet de partij nu vooral op eigen kracht proberen eigen mensen in Kamer en Senaat te krijgen. Het is meteen een test voor Spirit om na te gaan hoe groot zijn maatschappelijk draagvlak is.

Hoedanook, zelfs met een vrij goede verkiezingsuitslag zullen de Spirit-fracties er in Kamer en Senaat straks wellicht uitgedund uitzien. Enkel voorzitter Geert Lambert en uittredend kamerfractieleider Koen T'Sijen zijn vrij zeker van een zitje in de Senaat. De kandidaten voor de Kamer zullen moeten strijden om een zitje te behalen.

Gemeenteraadsverkiezingen
Het resultaat van de gemeenteraadsverkiezingen was alvast een opsteker voor de partij. Ze slaagde erin om een derde meer gemeenteraadsleden te behalen, vooral in de steden. Voorzitter Geert Lambert ziet er het bewijs in dat de partij geen "waterhoofd met veel nationale mandaten zonder basis" meer is, maar nu lokaal verankerd is.

Spirit deed de voorbije jaren ook haar uiterste best om te bewijzen dat ze meer is dan de partij van Bert Anciaux, een ideetjesmachine of de partij van het snelle electorale gewin. De linksliberalen werkten op een aantal congressen hun programma in de breedte uit, met onder een reeks voorstellen over het hedendaagse gezin of een nieuw sociaal-economisch plan met aandacht voor pensioenen, werkloosheid en vergrijzing. Volgens Lambert toont dit aan dat zijn partij politiek voert voor de volgende generatie.

De geloofwaardigheid van de partij kreeg in het voorjaar van 2005 wel een deuk toen ze zich als groot voorstander van participatieve democratie kantte tegen een referendum over de Europese grondwet. Spirit zei te vrezen dat een referendum over het thema zou uitdraaien op een debat over de toetreding van Turkije tot de EU en de aanwezigheid van de islam in het westen. De gewijzigde houding van Spirit zorgde ervoor dat er in het parlement geen meerderheid meer was voor het referendum.

Wapenwet
Een partijstandpunt dat wel werkelijkheid werd, was de uitwerking van een nieuwe wapenwet. Het dossier kwam in mei vorig jaar in een stroomversnelling na de moordpartij die Hans Vanthemsche in Antwerpen aanrichtte. Spirit ijvert al jaren voor minder wapens in de samenleving.

Voor de verkiezingen zet Spirit vooral in op de strijd tegen armoede, duurzame ontwikkeling en diversiteit, met onder meer een pleidooi voor een nieuwe regularisatieprocedure (generaal pardon). Wat de staatshervorming betreft richt de partij zich op de resoluties die het Vlaams parlement in 1999 goedkeurde. Alleen het werkgelegenheidsbeleid splitsen, zoals kartelpartner sp.a vraagt, volstaat niet.

BELGA

.

Nu in het nieuws