Sint-Rumoldus knapt reliekschrijn op

De Gilde der Kasdragers van Sint-Rumoldus kan zondag met een prachtig gerestaureerd reliekschrijn deelnemen aan de Hanswijkprocessie. De kunstschat is woensdagavond in de kathedraal plechtig ingehuldigd.

Sven Van Haezendonck

BR>

Als eerbetoon wordt het schrijn van Sint-Rombouts, de patroonheilige van de stad, al sinds de 14de eeuw eens per jaar door de straten van Mechelen gedragen. "Het huidige schrijn dat dateert uit 1825, is al het derde. Van het vorige werd telkens het zilver geroofd en gesmolten", weet Amaat Martens, secretaris van de metropolitaanse kerkfabriek Sint-Rumoldus. Die had er 18.000 euro voor over om het schrijn grondig te laten opknappen, want het was door de jaren flink toegetakeld. "Na de processie wordt het in het hoogaltaar gehesen en wij vermoeden dat die moeilijke operatie, net als het transport, voor de beschadigingen heeft gezorgd", zegt Martens.

Onder leiding van twee jonge Antwerpse vrouwen, Nicky Vergouwen en Evelien Van Biezen, werd de Mechelse kunstschat onder handen genomen. "De schade aan het zilverwerk is weggewerkt en ook de stabiliteit is gecheckt. Bovendien was het zilverblad aangetast door corrosie." Om de veiligheid van de zestien dragers te garanderen, is de draagstoel voortaan uit inox. "En niet langer uit messing, want dat was onverantwoord", zegt Amaat Martens nog. Met de restauratie is meteen ook het mysterie rond het gewicht van het reliekschrijn doorbroken. "Wij hebben alle onderdelen afzonderlijk gewogen en kwamen uit op 340 kilo", besluit Martens.

Voor de Hanswijkprocessie op zondag zoekt de gilde nog extra dragers. Die mogen zich melden bij Fritz Capoen.

SVH

Info: 015-41.02.26

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio