Buren getuigen over pistoolschoten

Print
Antwerpen - Op de tweede dag van het assisenproces tegen Yusuf I. (28) voor het Antwerpse assisenhof zijn maandag de buurtbewoners komen getuigen over de pistoolschoten die ze in de nacht van 2 mei 2005 gehoord hebben en die Halis Akgül (42), de ex-schoonvader van de beschuldigde, fataal werden.

Yusuf I. was rond 4 uur naar de pitazaak van het slachtoffer gereden op de Paardenmarkt in Antwerpen. Beide families leefden al jaren met elkaar in onmin en de beschuldigde wilde gewapenderhand tonen dat hij er genoeg van had. Toen hij zijn ex-schoonvader in zijn wagen zag stappen, kwam het tot een confrontatie.

"Ik werd opgeschrikt door luid geroep, vervolgens klonk er een knal. Daarna werd er opnieuw geroepen en volgden er nog drie knallen. Toen ik door het raam keek, zag ik een man midden op het straat liggen en hoorde ik een voertuig tegen hoge snelheid wegrijden", had buurtbewoner Willy aan de politie verklaard. Andere omwonenden hadden een witte bestelwagen zien wegrijden.

Toen de politie ter plaatse kwam, leefde het slachtoffer nog. "Zijn ogen waren open en hij hapte naar adem. Ik vermoed dat hij nog bij bewustzijn was, maar hij heeft niets meer gezegd", verklaarde de hoofdinspecteur die als eerste bij Halis arriveerde. Nog voor de ambulance aankwam, stopte het slachtoffer met ademen. De hulpdiensten probeerden hem nog te reanimeren, maar tevergeefs.

Twintig minuten na de schietpartij ging Yusuf I. zich aangeven bij de politie. Volgens de agenten was hij compleet overstuur. Hij beefde en begon te huilen. De beschuldigde heeft altijd beweerd dat hij zijn ex-schoonvader niet wilde doden, dat hij hem alleen maar wilde verwonden als een soort van waarschuwing.

Maar dat wordt door het openbaar ministerie en de burgerlijke partijen in twijfel getrokken. Zij menen dat Yusuf al van bij het eerste schot het slachtoffer door het hoofd wilde schieten. Toen de beschuldigde de trekker een eerste keer overhaalde, stond zijn bestelwagen immers tussen hem en Halis in.

"U bent 1,84 meter lang, het slachtoffer 1,83 meter en de bestelwagen was 1,63 meter hoog. Uw ex-schoonvader stak dus net met zijn hoofd boven het dak. Als hij niet was gaan lopen, had u hem recht in het hoofd geraakt, wat volgens mij nog altijd dodelijk is", stelde advocaat-generaal Patrick Boyen. De beschuldigde stelde op zijn beurt dat hij uit pure woede had geschoten en dat hij zich daar niet van bewust was.

Dinsdag komen onder meer de onderzoeksrechter, de ex-vrouw van Yusuf, de wetsgeneesheer en de gerechtspsychiater getuigen.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio