Ultieme renovatiefase station Antwerpen-Centraal start midden mei

Ultieme renovatiefase station Antwerpen-Centraal start midden mei

Ultieme renovatiefase station Antwerpen-Centraal start midden mei

Print
Antwerpen - De NMBS begint vanaf half mei aan de ultieme renovatiefase van het stationsgebouw Antwerpen-Centraal. Zo worden de hoge koepel en de buitengevels onder handen genomen en krijgen enkele gevelkroonstukken hun oorspronkelijke plaats terug.
De werken zullen tot midden 2009 duren en de totale kostprijs wordt op 8,75 miljoen euro geschat.

Het historische patrimonium van de Antwerpse spoorwegkathedraal vergt een permanente zorg. Na een eerste renovatie van de spoorhal en de Middenstatie in de jaren negentig volgt na het weekend van 19-20 mei de ultieme restauratiefase.

Vanaf mei dit jaar tot juli 2008 krijgt de hoge koepel van de Middenstatie een grondige opfrisbeurt. Aan de binnenzijde wordt de vuilafzetting verwijderd, waarna het werkplatform dat sinds 1999 de lichtinval belemmert, wordt weggenomen. De koepel krijgt bovendien zijn oorspronkelijke koperen dak terug dat door de Duitse bezetter werd weggehaald.

Tot november 2007 wordt in de hal de marmeren vloer teruggelegd die tijdens de tunnelwerken tijdelijk werd verwijderd om een pompinstallatie te plaatsen. Van september 2008 tot juni 2009 krijgt de gevel aan de kant van de Antwerpse Zoo een opknapbeurt. Vanaf november 2007 worden gedurende negen maanden de nodige herstellingen uitgevoerd aan de gevel aan het Astridplein. Daarna volgt de gevel aan de De Keyserlei.

De kroon op het restauratiewerk vormt het terugplaatsen van de gevelkroonstukken aan de kant van de De Keyserlei van augustus 2008 tot april 2009. Het station had oorspronkelijk acht torens, maar zes daarvan werden in de jaren vijftig afgebroken uit veiligheidsredenen. De NMBS trekt nu een budget uit om de mooiste torens terug te plaatsen.
Ook een fronton met daarop twee bronzen leeuwen krijgt zijn oude plekje terug boven de oorspronkelijke monumentale klok.
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio