Voetbalderby verloopt rustig

Print
Geel - De risicowedstrijd tussen KV Turnhout en Verbroedering Geel van zondagnamiddag in het Turnhoutse Stadspark verliep zonder veel problemen. De politie verwijderde in totaal drie amokmakers. "Voor dit scenario hadden we op voorhand willen tekenen", zei politiecommissaris Luc Sels achteraf.
BR>
De omgeving van het Stadspark in Turnhout was zondagnamiddag even een belegerde burcht. 115 politieagenten en tientallen stewards zetten zich in om de veiligheid tijdens de risicomatch tegen Geel te garanderen.

Voor zestig supporters gold een stadion- en omgevingsverbod. Na de match vonden wel enkele kat-en muisspelletjes plaats tussen de ordediensten en supporters. Turnhout verloor de match tijdens de laatste minuten met 1-2.

"Zelfs met het late doelpunt bleef alles binnen de perken. Er kwamen geen mensen op het terrein. Het plaatsverbod wierp zijn vruchten af", zei Luc Sels, commissaris van de lokale politie regio Turnhout.

"Een Turnhoutsupporter met een plaatsverbod werd opgemerkt in de kantine en verwijderd. Twee anderen zijn bestuurlijk aangehouden omdat ze te diep in het glas hadden gekeken en amok maakten."

Veiligheidsperimeter

Het stadion was gevuld met ruim 2.500 supporters, waaronder een vak met 600 Geel-fans. "We hebben geprobeerd om de bussen van Geel zo snel mogelijk te vullen en onder escorte naar Geel te loodsen", aldus Luc Sels. In de buurt van café De Snol, net buiten de veiligheidsperimeter, verzamelde een aantal risicosupporters. De politie verhinderde dat zij de aanhang van Geel konden bereiken.

Na de wedstrijd trokken groepjes voetbalfans het centrum van Turnhout in. De politie moest daar ook niet ingrijpen. "Voor dit scenario hadden we op voorhand willen tekenen", meende de commissaris.

Joos Horsten, voorzitter van KV Turnhout, was ook tevreden over het verloop van de wedstrijd. "Door al die maatregelen waren er wel minder toeschouwers dan verwacht."

Bart VAN DEN LANGENBERGH
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio