Geel zoekt Dimpna in Xanten

Print
Geel - Een honderdtal Gelenaren heeft zaterdag een leerrijke dagreis gemaakt naar de Duitse zusterstad Xanten. De organisatoren van de Magical Mystery Tour toetsten er hun theorie over de heilige Dimpna, die waarschijnlijk roots had in de domstad.
BR>
Geel verzusterde in 1990 met Xanten, een Oud-Romeinse stad aan de Neder-Rijn. De organisatoren van de Magical Mystery Tour, een ontdekkingsbusreis door Geel, ontdekten onlangs dat de band tussen Xanten en Geel veel nauwer is dan verwacht.

Zij vermoeden dat de Geelse patroonheilige Dimpna geen Ierse koningsdochter was, maar een geboren en getogen Geelse met een adellijke achtergrond uit Xanten. De legendarische beeldvorming rond de jonge vrouw ontstond rond de achtste eeuw door een fabelachtige begrafenis in een witstenen sarcofaag. Xanten bezit tientallen van dergelijke sarcofagen.

Cryptes

Honderd Gelenaren schreven zich in voor een uit de kluiten gewassen versie van de Magical Mysterie Tour. Zij verkenden eerst per bus de markante Dimpnaplaatsen in Geel. Van daaruit ging het naar Xanten. Daar kregen de Kempense gasten plekken te zien die voor de gewone toerist gesloten blijven.

"Zo kregen we cryptes te zien met de speciale witstenen sarcofagen. Deze reis gold als een zoektocht naar de nieuwe Dimpna. We wisselden ook souvenirs uit met de mensen uit Xanten. Zij kregen een Geels speldje terwijl wij een Victoreke kregen. Sint-Victor is de patroonheilige van Xanten", duidt gids Jef Van Bael.

Willy VAN DEN BERGH
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio