't Schaliken krijgt basreliëf

Print
Herentals - Bij de opening van het nieuwe cultuurcentrum ’t Schaliken eind september siert een basreliëf uit keramiek een muur op het theaterpleintje. Het werk is meer dan acht meter lang. Drie studenten van de Herentalse kunstacademie zijn al weken bezig met de schepping van dit opzienbarende stuk.
BR>
Wie dezer dagen voorbij de Herentalse kunstacademie in de Markgravenstraat kuiert, kan er niet naast kijken. In het atelier met de grote glasramen, naast de hoofdingang, zijn al ettelijke weken drie mensen in de weer met de creatie van een meterslang kunstwerk. Daarmee vormen ze een beetje een levend uithangbord voor de academie.

Maria Verlooy droomde er na jaren lessen in keramiek van om eens een werk van grotere omvang te maken. "In Kris De Smet en Patrick Heiremans vond ik meteen enthousiaste medewerkers", vertelt Maria. "We klopten bij de academiedirectie aan, die er meteen een geschikt project in zag om mee naar buiten te treden."

Het trio kreeg ook meteen de Herentalse cultuurdienst mee op de kar, in zoverre zelfs dat het nu een officiële stedelijke opdracht met subsidiëring is geworden. "We maken dus een basreliëf voor ’t Schaliken. Het werk komt tegen een muur van het openluchttheater te hangen."

Maria, Kris en Patrick sleutelden drie maanden aan het ontwerp. "Het wordt een moderne en kleurrijke voorstelling van de stad Herentals tussen de waterlopen, de Nete en de kanalen. Die binding met Herentals vonden we belangrijk."

Uitdagingen

De omvang van het uiteindelijke basreliëf, meer dan acht op twee meter, stelt het trio wel voor een reeks technische uitdagingen. "Ons raamatelier is alvast te klein", lachen ze. "Bovendien kunnen we het werk enkel in afzonderlijke stukken bakken. Het moet ook bestand zijn tegen de weersomstandigheden, wat heel wat tests met materialen vergt. Ten slotte geven we ons een maand om uit te dokteren hoe we het basreliëf aan de muur moeten ophangen."

"Een basreliëf in keramiek van die grootte is uniek en het vormt voor onze drie studenten een heel avontuur", knikt academiedirectrice Pascale Brant goedkeurend. "Maar het is een uitzonderlijk dat we onze mensen zo’n podium kunnen aanbieden. Daar wilden we zeker onze schouders onderzetten."

Hans OTTEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio