Fort lokt scholen

Print
Nijlen - Gidsenwerking stelt educatieve pakketten voor leerlingen samen De Gidsenwerking Fort Kessel heeft twee educatieve pakketten samengesteld. Die moeten de scholen in Nijlen en daarbuiten de weg wijzen naar het historische bouwwerk.
BR>
Het fort van Kessel (Nijlen) maakte deel uit van de grote verdedigingsgordel rond Antwerpen en werd aan de vooravond van de Eerste Wereldoorlog gebouwd. "Over het fort valt veel te vertellen. De bewoners namen van hieruit actief deel aan de gevechten om de Duitsers terug te slaan. Er zijn munitiemagazijnen, troepenkamers, koepels en loopgrachten. Je kan de vernielingen van de befaamde Dikke Bertha's (kanonnen, red.) ook nog goed zien", vertelt Rudy Van Nunen, de coördinator van de gidsenwerking.

"Toch merkten we een achteruitgang in de interesse van scholen in dit belangrijke erfgoed. Er gaat te veel kennis verloren en daarom zochten we naar een manier om het fort toegankelijker te maken voor leerlingen. We hebben een vierkoppige werkgroep onderwijs gevormd en die heeft twee educatieve pakketten samengesteld. Eentje voor de derde graad basisonderwijs en eentje voor de eerste graad secundair. De leerlingen moeten zelf actief het fort ontdekken om de vragen op te lossen. Deze manier van werken is volgens ons uniek in Vlaanderen", aldus Van Nunen.

De Nijlense scholen krijgen de pakketten gratis, andere scholen kunnen ze aankopen tegen kostprijs.

Echte vereniging

Enkele jaren geleden lag de Kesselse gidsenwerking nochtans zo goed als lam. "Bij de Open Monumentendag van 2004 nam de gemeente opnieuw contact met ons op om rondleidingen te organiseren. Sindsdien gaan we er weer keihard tegenaan en zijn we uitgegroeid tot een echte vereniging van twintig gidsen", schetst Van Nunen.

Opvallend is ook dat er een groep jonge mensen actief is in de vereniging. "Het merendeel van onze leden zijn veertigers, maar we hebben nu ook drie minderjarigen die juniorgids zijn. Stilaan worden ze opgeleid tot volwaardige gids. Nu geven ze al rondleidingen aan kinderen. Daarnaast tellen we ook enkele twintigers in onze rangen", zegt de gidsencoördinator fier.

"De vereniging groeit nog steeds. Ook de interesse van de mensen gaat in opwaartse lijn. We leiden nu elke maand van april tot september ongeveer 150 mensen rond. Rondleidingen kunnen al voor groepen vanaf vijf personen", geeft Van Nunen aan.

Bert PROVOOST

Info: 03-410.02.30 De Kesselse gidsen willen de geschiedenis van het fort levendig houden. Foto Joris HERREGODS
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio