Mechelaars debatteren in Lamot over culturele vraagstukken

Print
Mechelen - Een vijftigtal cultuurminnende Mechelaars heeft zaterdag in congrescentrum Lamot gedebatteerd over het cultuurbeleid van de stad. Zo vroegen de dorpen elk een cultureel ambassadeur, die de gemeenschappen kan motiveren om projecten op te zetten.
BR>
De deelnemers debatteerden 's namiddags in verschillende gespreksrondes over het verenigingsleven, culturele evenementen, amateurkunsten, enzovoort. Daarmee hopen ze een impuls te geven aan het cultuurbeleidsplan 2008-2013 van de stad. Zo kwam prominent naar voren dat de dorpen graag meer cultuur willen, maar niet op gelijk welke manier. "Het is niet goed genoeg om het stedelijk aanbod naar de dorpen te brengen. De mensen hebben zelf ideeën. Ze vragen geen initiatief van de stad, maar ondersteuning. Een cultureel ambassadeur per stad aanduiden, lijkt een goed idee. Ook bij Fata Morgana in Heffen in 2004 ging het initiatief uit van enkele mensen. Dat is een goed voorbeeld", vatte een van de gespreksleiders het samen.

Een ander heikel punt bleek communicatie. "Vaak weten mensen niet van mekaar dat er een evenement plaatsvindt. De kanalen die beschikbaar zijn, worden niet goed benut. Daarom zou extra ondersteuning vanuit de stad welkom zijn om websites zoals Cultuurweb beter te leren gebruiken. Cultuurborden langs de invalswegen kunnen ook nuttig zijn", vonden verscheidene deelnemers.

Onderwijs

Er was ook aandacht voor de cultuurbeleving van mensen die het financieel moeilijk hebben. "Vaak blijkt de financiële drempel toch nog te hoog. Daarnaast zouden we de Mechelse Cultuurpas willen uitbreiden naar laagdrempelige, commerciële cultuurbeleving zoals dierenpark Planckendael of bioscoopcomplex Utopolis. Het is aan de stad om met deze mensen te onderhandelen", klonk het.

Ten slotte kreeg het onderwijs, dat volgens de deelnemers veel te weinig aandacht besteedt aan kunst en cultuur, een veeg uit de pan. Presentator Pat Donnez vatte het kernachtig samen. "Er moet meer gebeuren dan naar een schoolvoorstelling te gaan en de zaal af te breken."

Bert PROVOOST
Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio