Antwerps-Turkse familievete eindigt voor assisen

Print
Antwerpen - Yusuf I. (28) uit Antwerpen verschijnt vandaag voor de Antwerpse assisenjury. Op 2 mei 2005 schoot hij Halis Akgul (42), de vader van zijn ex-vrouw, dood aan de Paardenmarkt. De moord betekende het trieste einde van een lange, gewelddadige vete tussen de twee Antwerps-Turkse families.

De relatie tussen de families Akgul en I. begon nochtans mooi. In 1999 werden Yusuf I. en Hayriye Akgul aan elkaar voorgesteld. Yusuf was 20, Hayriye amper 15, maar het was liefde op het eerste gezicht. Heel officieel vroegen de ouders van Yusuf de hand van Hayriye aan haar ouders. Die stemden toe. Begin 2001 trouwden Yusuf en Hayriye.

Na een halfjaar ging het mis. Hayriye trok het huis uit, ook al was ze zes maanden zwanger. In november 2001 werd zoontje Ozgur geboren, in 2004 werd de scheiding uitgesproken.

Sinds de geboorte van Ozgur vlogen de twee families elkaar in de haren. De bedreigingen gingen over en weer, ze gingen mekaar te lijf en geregeld moest de politie tussenbeide komen. In totaal werden 29 processen-verbaal opgesteld over bedreigingen, slagen en verwondingen tussen leden van de families.

Op 14 juni 2002 bereikte de vete een voorlopig dieptepunt. De broer van Hayriye schoot vader I. in de rug, net toen hij de moskee wilde binnengaan. De man overleefde de aanslag en de broer werd door de correctionele rechtbank veroordeeld voor slagen en verwondingen. Hij kreeg een werkstraf van 100 uren.

Dat de broer van Hayriye er zo gemakkelijk vanaf kwam, zat Yusuf hoog. Hij wilde de familie Akgul een lesje leren. Op het De Coninckplein kocht Yusuf een klein pistool. Niet om iemand van de familie Akgul te vermoorden, zou hij later aan de politie vertellen. "Dan zou ik wel een groter wapen hebben gekocht. Ik wilde alleen maar flink kwetsen, net zoals ze mijn vader hebben gekwetst."

In de vroege ochtend van 2 mei 2005 wacht Yusuf Halis Akgul, de vader van Hayriye, op aan de Varkensmarkt, vlakbij de Paardenmarkt. Daar heeft vader Akgul een pitazaak. Om vier uur sluit Halis zijn zaak af en wandelt naar zijn auto. Yusuf schiet drie keer. Eén kogel treft Halis in het hart. Hij overlijdt ter plekke.

Twintig minuten later zit Yusuf huilend in het politiebureau van de Handelstraat. Hij is zich zelf komen aangeven.

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio