20 musea voor 20 euro

Print
Antwerpen - Na jaren voorbereiding werd zondag de eerste Antwerpse Museumkaart verkocht. De kaart kost 20 euro en geeft gedurende 48 uur gratis toegang tot alle belangrijke Antwerpse musea en kerken. Twee dagen lang rijdt de kaarthouder ook gratis met tram en bus van De Lijn.
BR>
In het buitenland bieden vele cultuursteden, van Londen over Düsseldorf tot Barcelona, zulke toeristenkaarten aan. In België met zijn complexe beleidsstructuren blijkt de introductie van zo'n abonnement geen sinecure. Antwerpen deed er bijna vijftien jaar over, want al bij de voorbereiding van Culturele Hoofdstad 1993 werden de eerste stappen naar een Museumkaart gezet.

Schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) geeft toe dat het behoorlijk lang geduurd heeft. "Een eenvoudig kaartje kan toch heel ingewikkeld zijn om te realiseren. Antwerpen telt stedelijke, provinciale, Vlaamse en privé-musea en ook de vijf belangrijke historische kerken hebben elk hun eigen bestuur. Het was een lange inspanning om die op één lijn te krijgen. De Museumkaart stond in het nieuwe bestuursakkoord ingeschreven. Vooral dankzij de cultuurbalie Prospekta en vervoersmaatschappij De Lijn geraakte het project eindelijk rond."

Schepen Heylen wil de Museumkaart nu zo snel mogelijk uitbouwen tot een toeristische troef. Graag ziet hij ook de Zoo en Aquatopia in het project stappen. De kaart, die nu te verkrijgen is aan de balies van musea en toeristische diensten en in de Lijnwinkels, moeten ook worden aangeboden in hotels en aan touroperators.

Dat de Museumkaart er kwam, is voor een groot deel te danken aan De Lijn en minister van Mobiliteit Kathleen Van Brempt (sp.a). Voor haar past de kaart in de expansiedrift van de Vlaamse vervoersmaatschappij. "De Lijn is ambitieus. We vergroten niet alleen ons net, maar willen ook andere gebruikers aanspreken. Het woon-werk- en woon-schoolverkeer zijn essentieel, maar de vrijetijdsbesteders worden een steeds belangrijkere doelgroep voor De Lijn. Daarom bieden we meer nachtvervoer voor jongeren aan en extra trams bij evenementen in het Sportpaleis. Ook de cultuurtoerist moeten we overtuigen om tram of bus te gebruiken."

Tram 6

Wie de Museumkaart koopt, krijgt er dus een Lijn-pas voor 48 uur bij, plus een handig netplan en een brochure met alle musea. Op het plan staat ook al de toekomstige tram 6 die Metropolis met Antwerp Expo op het Kiel gaat verbinden.

Hoeveel Museumkaarten Antwerpen jaarlijks zal verkopen, kan noch Heylen noch Van Brempt voorspellen, maar beiden verwachten een groeiend succes. "De Museumkaart wordt een instrument in de citymarketing", gelooft Philip Heylen, die de kaart jaarlijks gaat evalueren.

Frank HEIRMAN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio