Monitoren werken ideeën uit

Print
Schoten - Ideeën uitwerken voor de Antwerpse speelpleinwerking, dat gebeurde zaterdag tijdens Bonga Bongo op het domein van Speelpleinen Den Horst. "Auto bouwen, poppen maken, op een plein kan veel, zolang het veilig gebeurt", zegt Bert Breugelmans van de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk (VDS).
BR>
Onder het oog van haar logo Marva De Kip organiseerde de VDS de jaarlijkse editie van Bonga Bongo, deze keer met de titel 'Kip on tripping’. "Bedoeling is om monitoren, jeugdconsulenten en geïnteresseerden op één plaats samen te brengen in Antwerpen", weet provinciaal stafmedewerker Bert Breugelmans. "Zo kunnen ze ideeën opdoen voor de pleinwerking. In Antwerpen gebeurt dit elke eerste zaterdag na 1 mei, steeds op een andere plaats. De andere provincies organiseren ook soortgelijke evenementen."

Volgens Breugelmans is dit niet de 'officiële' start van het speelseizoen. "Er bestaat geen speciale startdag. Omdat 80 procent van de pleinwerking in Vlaanderen in de zomer plaatsvindt, is 1 mei een goed moment voor nieuwe ideeën.

Zaterdag streek de VDS neer op het domein van de grootste speelpleinwerking in Antwerpen: Den Horst in Schoten. Begeleiders verzorgden tussen 10 en 17u enkele werksessies in kleine groepjes. "In de voormiddag gingen acht sessies door, waaronder poppen maken, cartuning (autobouw, red.), veilig met elektriciteit spelen en vertellen", zegt Bert. "De ideeën voor de sessies komen van VDS zelf. Ook doen we tijdens het jaar enkele pleinrondes, waarbij we ideeën opdoen op de pleinen die we bezoeken."

Inspanning

Bert is blij dat sommige ideeën van een sessie ook in de praktijk worden omgezet. "Toch hoor ik nog vaak zeggen dat iets onmogelijk uitvoerbaar is. We willen met Bonga Bongo bewijzen dat je met veel creativiteit en een beetje inspanning al veel kan bereiken."

Na de middaglunch vonden nog twee sessies plaats over speelpleinwerking. "Vorige jaren waren er meer namiddagsessies, maar dit jaar ligt de nadruk op de open markt met allerlei kraampjes, zoals de levende voetbalkast, de discotheek, het graffiti spuiten en de cocktailbar. Op het einde van de dag wordt ook de Marva-beker uitgereikt aan de groep die zich het best verkleedde."

Thomas WEGNER
Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio