Tapa's en thee langs zijlijn

Print
Wilrijk - De jaarlijkse ouderdag van KFCO Wilrijk stond zaterdag in het teken van integratie. Met een voetbaltornooi vijf tegen vijf voor ouders, trainers en sympathisanten en kraampjes met niet-Belgische hapjes en drank wilde het jeugdbestuur vooral ouders van allochtone spelers naar de club halen.
BR>
Veertig procent van de ruim 300 jeugdspelertjes van KFCO Wilrijk is van allochone origine. Marokkanen vormen de overgrote meerderheid, maar er zijn ook Turkse, Spaanse, Venezolaanse en Albanese kinderen aangesloten. Dat de meeste ouders geen binding hebben met de club, zadelt de begeleiders met een hoop probleempjes op, niet in het minst wat het vervoer betreft. Daarom zetten jeugdbestuur en feestcomité samen de schouders onder een initiatief dat de betrokken ouders bij het clubleven moet betrekken.

"Dit is een eerste maar noodzakelijke stap", zegt jeugdvoorzitter Bruno Vercauteren. "Want wat allochtone spelers betreft, zitten we trouwens echt aan het maximum om nog goed te kunnen functioneren."

"Bij onze scholieren B speelt slechts één Belg", illustreert Dirk Schuermans. "Dat is geen gezonde situatie. Gelukkig zijn er bij onze jeugdtrainers en afgevaardigden ook enkele allochtonen. Dat helpt, maar er is vooral meer betrokkenheid van de ouders nodig."

Drempelvrees

Mohammed Bou-Jera (44), schoonbroer van Antwerps gemeenteraadslid Youssef Slassi (sp.a), is één van die jeugdtrainers. "Deze dag is zeker een succes. Ik heb al enkele vaders en moeders zien rondlopen, die hier niet eerder zijn geweest."

Dat die binding met de club er zo moeilijk komt, heeft volgens Bou-Jera te maken met de aparte cultuur. "Marokkaanse en Turkse kinderen zijn sneller volwassen dan de Belgische jeugd. Zij worden thuis vlugger losgelaten en leren ook gauw hun plan trekken. Zo komen spelertjes van 8 en 9 jaar hier zonder begeleiding met de bus naartoe. Bij veel ouders speelt ook een zekere drempelvrees of is er een taalbarrière. Zij moeten weten dat de kleine probleempjes die er soms zijn, heel snel kunnen worden verholpen. Maar dan moet je de ouders wel te zien krijgen."

Luk LUYTEN
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio